Vendee Globe

I fare for å synke

Thomas Ruyants båt nær ved å brekke i to.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha kollidert med noe som trolig er en flytende container er franskmannen Thomas Ruyant i «Le Souffle du Nord pour Le Projet Imagine» i alvorlig trøbbel. Den 35 år gamle seileren er i god form, men båten hans er i ferd med å dele seg i to. Ruyant forsøker nå å komme til Bluff i New Zealand,  260 nautiske mil unna.  

 - Jeg har låret storseilet og går nå under motor etter å ha ligget bi i noen timer. Skadene i fronten av båten utvider seg, skroget åpner seg og spantene gir seg på flere steder. Jeg seiler mot sydsiden av New Zaland, men er ikke sikker å at båten vil holde så langt. Det som er bra er at jeg er innenfor helikoper rekkevidde. Jeg kan bare trykke på en knapp, så kommer de å henter meg. Heldigvis er jeg så langt beskyttet under dekk på grunn av vantette dører. 

- Sjokket var eksepsjonelt kraftig og jeg får frysninger bare ved å tenke på det. Vi gjorde 17-18 knop og bråstoppet. Trolig var det en container vi traff, å dømme etter skadene på skroget. Hele baugseksjonen nærmest eksploderte og brettet seg. Det var et hell at ikke masten gikk. Jeg sov i saccosekken og hadde heldigvis hodet ned i denne, ettersom jeg endte opp med hodet mot skottet og mye utstyr som jeg hadde stuet akter, ved siden av meg, kastet ti meter forover i båten.

- Jeg er ikke så langt fra land og tror jeg er nær skipsleden ettersom jeg har sett flere lasteskip, sannsynligvis i leden mellom New Zealand og Australia. Tatt i betraktning sjøgangen her er det trolig flere containere som har falt overbord og som driver i sjøen. Jeg tror det er det jeg har truffet, gitt kraften i sammenstøtet. Et forferdelig Vendée Globe. Nå er det over. Jeg kom meg halvveis rundt kloden og jeg er lei for at det kom til å ende slik. Jeg har hatt mange problemer underveis, men dette unner jeg ingen, sier Ruyant.