Ukens bruktbåt: Fenix

122 solgte båter – på ett år

122 solgte båter – på ett år

Fenixen hadde den vanskelige rollen å skulle følge oppMaxi-båtenes formidable suksess og representere en fornyelse av Maxi77-konseptet. Det klarte den bra, for båten ble nok en storsalgssuksess for Pelle Petterson. Fenix er denne ukens båt!

Publisert Sist oppdatert

 

– Et rent eventyr, sa Maxi-representanten i Norge, Sverre Kragstad, i 1982. Et år solgte han hele 122 Fenixer! Totalt fins det ca. 250 – 300 båter i Norge av ialt 750 produserte.

Et av grepene som ble gjort med den nye båten, var at den ble lansert med to innredningsalternativer; med dinette eller «vanlige» langsgående benker i salongen (Fenix Classic).

Testlaget som prøveseilte båten i 1982 kåret sistnevne versjon som «vinner» – fordi den var best å leve i under seilas. Det synes derimot ikke det kjøpende publikummet, for dinette-versjonen solgte desidert mest.

SELVSLÅENDE. Når det gjaldt seilegenskapene, mente testlaget at båten kort og godt funksjonerte bra. Fenix har selvslående fokk, og det gjør den enkel å manøvrere. Den var tørr og fin å seile, men ikke utpreget retningsstabil; man kunne ikke slippe roret uten at den fant sin egen vei.

Svakheter: Kjølkonstruksjonen kan være sårbar overfor grunnstøtinger fordi kjølen er boltet gjennom skroget og innerseksjonen. Det er en relativt svak konstruksjon fordi innerseksjonen ikke gir tilstrekkelig bæring. Det fins eksempler på kjølbolter som har arbeidet seg ned i laminatet og gjort kjølboltene utette. Rutene kan være utette, men dette kan ofte fikses ved å etterspenne dem. Det kan være problemer med rorlagrene, og noen Fenix-eiere har skiftet til nye og bedre koniske lagre. Noen har også forsterket rorstammen med et utvendig rør.

Fenixen ble lansert med to innredninger, og det var ingen tvil om at dinette-versjonen falt best i smak i Norge. I det hele tatt ble båten tatt imot med åpne armer; 1/3 av alle Fenixene som ble produsert, ble solgt til Norge.

Teksten er hentet fra SEILbåtkatalogen – Den eneste komplette SEILbåtoversikten på markedet! 

Akkurat nå er det fire tilgjengelige Fenixer på finn.no.