Værmeldinger på havet - fra NSFs portal

Vær og is

Vær og is

Så lenge mennesket har seilt på havet har evnen til å lese vær og værtegn stått helt sentralt i sjømannskap.

Publisert Sist oppdatert

Vind og vær:

Langturseilere benytter seg typisk av følgende typer informasjon:

1. Pilotkart

Benyttes for planlegging. Pilotkartene svarer på spørsmål som: Hvilke vind - og strømforhold kan jeg forvente om jeg seiler fra A til B i en gitt måned? Når skal jeg dra og evt. hvilken rute bør jeg følge?

Kartene gir en grafisk presentasjon av statistiske data for vind. De utgis vanligvis i form av 12 kart pr. år, ett for hver måned.

4. GRIB filer (GRidded Information in Binary)

Disse filene har utviklet seg til å bli det kanskje viktigste verktøyet når man skal seile langt på havet. De baserer seg helt på matematiske/numeriske modeller. Alle værmeldinger i dag baserer seg på slike modeller, men i GRIB filer forblir de uberørt. Global informasjon om trykk, temperatur, vind osv. lastes inn og vindkart kommer ut for eks. for hver 3 time opp til 7 døgn frem i tid (og evt. nedbør, skydekke og lignende). Det finnes flere forskjellige modeller i bruk. Undertegnede har i stor gra benyttet GFS (Global Forecast System) og NOGAPS (Navy Operational Global Atmospheric Prediction System). Nå blir ofte ECMWF (Europeisk) ansett for å være mer nøyaktig (modellene blir hele tiden testet og forbedret). Hvor gode er de?

Egen erfaring er at de er bedre når du er et godt stykke fra land/kontinenter som modellen til nå muligens har hatt problemer med å takle. Her kan man sikkert regne med forbedringer. Egen erfaring er at de er meget gode opp til 2-3 døgn frem, nyttige opp til fem døgn. Syv døgn? Tja og helt avhengig av hvor du befinner deg. Det er av og til viktig å øke forståelsen av værsituasjonen ved å kombinere med synoptiske kart. GRIB filer er ganske så dårlige når det gjelder å tydeliggjøre fronter.

GRIB filer kan lastes ned fra et stort antall kilder:

  • Sailmail og Winlink (amatørradio) vil begge levere forskjellige typer GRIB filer via Saildos. Sailmail og Winlink kan benyttes via SSB (kortbølge), men kan også benyttes via satellittelefon eller via internett
  • Grib.us (Ugrib - Windows) eller zyGRIB er spesialprogram som bruker internett
  • iGrib til iPad or Android nettbrett (og smarttelefon) – se iStore og Google Play
  • PassageWeather eller mange andre via web

Igjen finner man de viktigste kildene til dette stoffet i oversikten under.

Uansett hvilke media man bruker for værmelding så er det viktig å huske at en værmelding ikke er det samme som vær. Man må alltid være forberedt på vesentlig mer (eller mindre), og at oppgitt vindstyrke ikke tar hensyn til styrken i vindkast eller ”floinger” (squalls) drevet av skyer og nedbør.

Typisk Grib fil

Mailasails sider med Frank Singleton  og  Chris Tibbs gir en god oppsummering av vær og værmeldinger for seilere.

Diverse