KDY 150 års jubileum

«Artemis XIV» med nok et VM gull
«Artemis XIV» med nok et VM gull

Idag begynner moroa for meterbåtene

5.5 metere, 8 og 12 metere samles til VM og EM i København som en del av KDYs 150 års jubileumsfeiring.

Publisert Sist oppdatert

Seilasene om den Skandinaviske Gullpokalen starter idag, der den som først vinner tre seilaser får sitt napp i pokalen og den som ikke vinner en av de tre første seilasene bir eliminert. Kristian Nergaard har sjansen til å vinne pokalen for 11. gang. Han har vunnet ti ganger tidligere hvorav tre ganger som mannskap for sin far Kalle Nergaard. Ingen annen har vært i nærheten av å vinne denne ærverdige pokalen like mange ganger siden den i 1920 årene ble satt opp som evigvandrende i 6 meter klassen. I 1953 gikk den over til 5.5 metere.

Her er Nergaards vinnerstatistikk:

2013 Norway NOR 57, Artemis X, Kristian Nergaard (Curaçao)

2010 Norway NOR 57 Artemis X, Kristian Nergaard (Torbole)

2009 Norway NOR 57 Artemis X, Kristian Nergaard (Hanko)

2008 Norway NOR 57 Artémis X, Kristian Nergaard (Nassau)

2004 Norway NOR 57 Artémis X, Kristian Nergaard (Hanko-NOR)

2003 Norway NOR 57 Artémis X, Kristian Nergaard (Thun)

1994 Norway Zenda Corn, Kristian Nergaard

1993 Norway Zenda Corn, Kalle Nergaard

1992 Norway Alfredo, Kalle Nergaard

1990 Norway Alfredo, Kalle Nergaard

I 2015 ble pokalen vunnet av Frankrike ved  FRA 59, Caracole, Bernard Haissly som er på plass i København for å forsvare den. I alt deltar båter fra ni nasjoner og det er kun en båt per nasjon som får delta.

39 båter i VM

I VM som følger umiddelbart etter Gullpokalseilasene deltar ikke mindre enn 39 båter hvofrav tre fra Norge. Foruten «Artemis XIV» Kristian Nergaard som vant ifjor med mannskaper Johan Barne og Trond Solli Sæther stiller «Clark Kent», Petter Fjeld med Peter Hauff og Christen Horn Johannessen og Risørbåten «Addam» med Martin Elvestad, Halfrid Waage og Peter Preben Prebensen. I tillegg seiler Lars Horn Johannessen på Bahamasbåten «John B» til Gavin MacKinney. Både i Danmark og Sverige er det bygget nye båter til denne regattaen, mens det er Tyskland som stiller med den største kontingenten på hele 11 båter. Sveits har ti båter i mesterskapet.

EUROPEAN 8-METRE WESSEL & VETT CUP

Samtidig starter EM for 8 metere med første seilas imorgen. Norske deltakere her er Knut Tenvigs «Carron» og Lars Ingebergs «Wanda» med Dag Usterud til rors. Også 12 meterne får sin regatta. Her deltar et antall tyske og danske båter mot de norske «Vema III», «Erna Signe» og «Magda VIII».

Regattaen var frem til 26. august.