Søk i arkivet

En av Norges eldste seilforeninger jubilererRan Seilforening 115 år fredag 13. mars

Fredag 13. mars er det 115 år siden Ran Seilforening ble stiftet. Det blir markert med kranselag for foreningens nye klubbhus og publisering av en ny internett-side.

Båtlaget Ran, som foreningen het inntil ganske nylig, ble stiftet i 1894 i Reedsmuget 7 på Nordnes av åtte seilinteresserte karer i tyveårene. Ran er nå en av landets eldste seilforeninger med en stolt historie bak seg – og en spennende fremtid foran seg.

Ikke minst har foreningen lagt mye energi i å utbygge ut havnen i Angleviken, og kronen på verket blir nå et nytt klubbhus.

– Det har vært mye anleggsvirksomhet de siste årene og vi er i ferd med å få et flott anlegg, så nå ser vi frem til å kunne konsentrere oss om å seile – seile godt og mye, sier et Ran-medlem til SEILmagasinet.

OSELVER GRUNNPILAREN. Fra stiftelsen av og frem til slutten av 1950-årene var Ran en ren Oselver-forening. Oselveren, som Ran-seilerne seilte var så populær og knyttet til foreningen at den gjerne ble kalt Ran-båt.

På 1960-tallet ble seiljoller introdusert i båtlaget og det ble opprettet en juniorgruppe. Først kom A-jollen, deretter OK-jollen, Gazellen, Finnjolle, Trapez,  470. Etter hvert ble A-jollen erstattet av Optimistjollen.

GODE SEILERE. Rans Seilforening har fostret mange gode seilere. Best nasjonalt kjent ble kanskje brødrene Jan Henrik og Knut Nordeide som herjet på regattabanene på 1970-tallet i Trapez- og 470-jolle. En annen lovende seiler var John Kjøde i 470, som som et apropos til kullseilingsepisoden i Bergen forrige helg, omkom under en treningstur i april.

JUBILEUMSDAGEN. Jubileumsprogrammet starter i Anglevik kl 14, men det er lov å komme senere og det vil i hvert fall foregå noe til kl 1800.
Vil du lese mer om foreningens historier har du lederen Svein Holmefjords innfallsvinkel her, og en mer almen historie her.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen