Søk i arkivet

Langturbåtene 2010Rekordenes år

2010 vil bli historisk i langturmiljøet på ulike måter. Atlantic Rally for Cruisers blir tidenes seilerfest.

 

ARC EN STOR FEST. I 2010 feirer Atlantic Rally for Cruisers (ARC) sitt 25-årsjubileum.  Andrew Bishop, direktør i World Cruising Club og arrangør av ARC, lover å utvide regattaens program, som fra før omfatter morsomme og interessante hygge- og fagevenementer hvor deltakerne får anledning til å bli kjent med hverandre og erverve ekstra kompetanse. Aldri før har regattaen tiltrukket seilere som i år, mener Bishop. Allerede i april nådde ARC taket når det gjelder antall deltakerbåter (215). Man håper at Muelle Deportivo, havna i Las Palmas, kan få en liten ansiktsløfting for å kunne utvide ARC-båtantallet til 250.

LANGTUR-STORMAKT. Aldri før har ARC tiltrukket så mange norske deltakere: I alt 32 så langt!

Det er bemerkelsesverdig at en nasjon med litt over fire millioner innbyggere klarer å sende så mange båter på tur i år. Norge er nasjon nummer to i ARC etter Storbritannia og ser ut til å slå store seilerland som Frankrike, Tyskland og Italia.

Hvis du teller både ARC-båter og andre langturbåter, kommer du til og med opp i et offisielt tall på godt over 50 båter totalt som starter sin tur i år. En liste som sikkert kan utvides ettersom vi ikke har en nøyaktig oversikt som omfatter absolutt alle langturseilere.

Dette også fordi definisjonen på ordet «langtur» kan være nokså «elastisk» når det gjelder varighet og lengde på turen.

YNGSTE SOLOSEILER FRA NORGE. Desidert langturseiler blir nok Markus Ingebretsen, en oppegående 18-åring fra Kristiansand. Han kommer ikke til å seile ARC 2010, men planen hans er å starte en fireårig alenetur rundt jorden sommeren 2010. Seilene på ULKA, en Comfort 30, vil bringe ham til blant annet Antarktis og Alaska, steder hvor han vil få støtte fra et ambulerende mannskap for å takle elementene med litt større trygghet.

Mer om ham vil du kunne lese i hans personlige rapporter fra turen, som vil publiseres både her på SEILmagasinet.no og i bladet SEILmagasinet.

OGSÅ NORD-NORGE ER MED I ÅR. Hele landet er representert på verdenshavene i år: Fra Alta kommer familien Magerøy Dahlslett på SY FRYD, som starter sin ferd sydover 19. juni, rett etter skoleårets slutt.

 

Ulf og Wenche Magerøy Dahslett fra Alta sammen med barna... og masse tau.


Fra Harstad seiler Rolf-Andreas og Inger Mathiassen på SUN-LADY. De ble vinket farvel av venner og slektninger på kaia i Harstadbotn søndag 6. juni.

Trøndelag er representert av BOGENVILLA, en Scanmar 33 fra Steinkjer. Hun er utstyrt med ny motor og en skipper som er «38-modell med originalmotor», som Trond Hjalmar Brattøy skriver på sorgenfri.com.

BERGEN RULER. Bergen stiller opp med flere seildyktige og festglade yachter. Noen av disse deltar i ARC, som paret Per-Ørnulf Dæhlie og Grethe Dyngeland på ARIES, familien Nordahl Pedersen på DINA FRA OS (som nå allerede er på Shetland på sin vei mot Gran Canaria), familien Hartvigsen på JAZZ og familien Bergmann på SERENITY.

 

Fridtjov Bergmann og Leif-Martin Drange.

Skipper Fridtjov har for øvrig nettopp sørget for å pryde SERENITY med seierspokalen i Seilmakeren Doublehanded, hvor han vant «over all» sammen med Leif-Martin Drange i HYGGEN IX.

En båt fra Bergen som fortjener oppmerksomhet, er også HARRY-Z, en Bavaria 38 som seilte ARC-en i 2006 for første gang og nå reiser på tur igjen, men utenom rallyen. Om bord finner vi skipper Erik Føyn, som for øvrig seilte alene over Atlanteren hjemover forrige gang han var på langtur. Han får Britt Eikemo som makker: En begavet og entusiastisk naturfotograf.

SØR- OG ØSTLANDET DOMINERER. Oslo, Sørlandet og Østlandet er også representert med en flust av yachter i alle mulige størrelser, fra lille HONNINGPUPP, en Comfort 32 fra Kolbotn med familien Nilsen Witsø-Bjølmer om bord (du har møtt dem tidligere i en artikkel om deres avreise 31. mai) til de store skutene: blant annet GODOT (Swan 66, Pål Fevang fra Larvik), som reiste sydover i 2009 og seiler nå i Balearene på regattaer/kosetur, DEEP BLUE (Stian Falch på en Swan 57) og KO-KO, en Najad 57 fra Oslo, med skipper Håkon Dyremyhr og ko-skipper Ellen Bjærknes om bord.

KO-KO er nå i Syria og deltar i EMYR.

Disse startet også sin tur i fjor og nådde helt til Tyrkia. De forlot KO-KO der og overvintret i Norge for så å gjenforene seg med båten i mai i år. De befinner seg nå i det østlige Middelhavet, i Syria. Før de vender baugen mot Gran Canaria, har de nemlig tenkt å få med seg Eastern Mediterranean Yacht Rally, også kalt EMYR, en attraktiv turregatta som starter fra Tyrkia (Istanbul) og via Kypros går helt ned til Israel og Egypt.

VETERANER. Fra Asker (Nesøya) kommer blant annet VIKING CRUSADER, en Sweden Yachts 40 med paret Ståle og Anne Lise Larsen om bord. De fortjener spesiell oppmerksomhet siden de i år seiler ARC for tredje gang og hadde æren av å oppleve også den første rallyen i 1986.

TO KATAMARANER! Mange ulike merker er representert i ARC-flåten 2010. Bavaria har så vel som 8 deltakende båter, Jeanneau har 6. Bénéteau, Alubat Ovni og Swan 2.

OCCASIONE er på demotur før den seiler på langtur med Tornd, Mariann og resten av familien Hansen Ovesen.

En liten rekord blir i år også slått når det gjelder katamaran-deltakelsen fra Norge: så vel som to Orana 44 (Fountain Pajot) vil være med i ARC: Mannskapene er nykomlinger i seilbransjen. Du vil få møte familien Ovesen-Hansen på katamaranen OCCASIONE ved en senere anledning.

 

NORSK-PRODUSERT. Også i år vil en norskprodusert båt oppleve ARCen: Stein Olav Pettersen, opprinnelig fra Gjerstad i Aust Agder, men bosatt i Oslo, seiler på en Hero 114 kalt HERO. Han tar med seg sin min samboer Lotika Gullichsen og barna Selma (3) og Magnus (4 måneder i dag).

OVERSIKT. Nedenfor kan du se langturbåtene som starter sin tur i år, eller rettere sagt: De som vi har klart å kartlegge. Mange flere er allerede på tur og koser seg i Stillehavet/Indiahavet, som RONJA, SY OPPORTUNE, NECESSITY og GO BEYOND (for å nevne noen). Mange flere reiser hjem nå fra Karibia og nærmer seg Irland/Den engelske kanalen, som ESCAPE, LINA 4, TROLLWIND, SAFARI, ODIN, MAGGY V og mange andre.

Vil du hjelpe SEILmagasinet med tilføyelser eller rettelser på listen, kan du gjerne ta kontakt!

 

DELTAKERE I ARC 2010


ARIES,
www.sy-aries.com, Per-Ørnulf Dæhlie og Grethe Dyngeland, Bavaria 42, fra Askøy Seilforening.
AVVENTURA
, www.seilelangtur.net , Bengt-Arild Nilsen,  Martin Righetti Nilsen og Stefania Righetti Nilsen, Dufour 38 Classic, Leangbukten Båtforening, Asker.
COULANT, Per Andreas Vogt, Bavaria 42C.
BOGENVILLA, Trond Hjalmar Brattøy, Scanmar 33 fra Steinkjer.
DEEP BLUE, Stian Falch, Swan 57.
DINA fra Os, Tore Nordahl Pedersen, Bavaria 42 Cruiser.
FANTELIV, www.fanteliv.no, Petter og Anne Haavik med Mats (12) og Pia (8), Jeanneau Sun Legende 41, Sandefjord.
FRIHETEN, Geir Larsson, Hallberg Rassy 54
FRYD, www.syfryd.no, Wenche Magerøy Dahlslett, Ulf Dahslett og Bendik M. Dahslett, Jeanneau So 42, Alta.
GODOT, Paul Fevang, Swan 66s.
HERO, Stein Olav Pettersen, Hero 114 fra Oslo som seiler med sin samboer Lotika Gullichsen og barna Selma (3) og Magnus (ca. 4 måneder ved turens start).
HONNINGPUPP II, http://honningpupp.com, Thomas Witsø-Bjølmer, Comfort 32, fra Kolbotn, båten ligger i Frognerkilen/Oppegård.
JAZZ, www.sy-jazz.com, Ole-Jakob, Lisbeth og Pernille Hartvigsen, Jeanneau SO 42i, fra Askøy, Bergen.
JOLLY SAILOR, Jo Laaveg, Jeanneau Sun Odyssey 45DS.
KO-KO, www.ko-ko.no, Håkon Dyremyhr, Najad 570.
LEAHNIS, www.leahnis.net Freddy Haug, Jannicke Frantsen og Leah Frantsen Haug (3 år), Bavaria 42 Cruiser, fra Drøbak.
Reiser 28.6.09.
MAJA, Arild Mathisen, Beneteau Oceanis 473.
OBI ONE, Morten Grønneberg, Hallberg Rassy 46.
OCCASIONE, www.occasione.no, Trond E. Hansen og Mariann Ovesen, Orana 44.
ODA, www.loraas.com, Lars og Liv-Marie Loraas, Ovni 395
RIKAROS, www.seiltur.no/rikaros, Bjarne Pettersen og Marit Fjæreide med to 9-årige tvillinger og flere eldre barn på besøk på turen, Bavaria 46 Cruiser fra Horten.
SERENITY, www.serenity-sy.no, Fridtjov Bergmann, First 44.7, fra Milde Båtlag (Nesttun, Bergen).
SJARMEN, www.sjarmen.com, Henning Larsen, Bavaria 36
SKYFRI, Robert Bekkvik, Bavaria 42 Cruiser.
SOLBOLLA, Egil Norderhaug, Hanse 371.
SPRELSK, Thomas Mælen, Jeanneau SO39i.
SUN-LADY, Rolf -Andreas og Inger Mathiassen,  Jeanneau SO 42 DS, fra Harstad, http://blog.mailasail.com/sunlady.
TID, Håkon Schulstad, Alubat Ovni 445.
VIKING CRUSADER, Ståle Larsen, Sweden Yachts 40.
ZITA
, Rolf Granlund, Bavaria 36, www.sy-zita.com.
XANTHIA
, Øyvind Moe, X43, www.xanthia.no.

 

SEILER UTENOM ARC

BLUE, Per-Arne Ellefsen og Kari-Anne Aarhus, Wauquiez 40 PS fra Sandefjord, seiler på langtur 1. juli 2010, http://blueadventure.wordpress.com/.
CASPARA, familien Nes Rasmussen (Inger, Kjetil, Olai 9, Karen 7, og Sina 3) fra Sauda reiser på 1 års langtur til Karibia 23 juli 2010 i en 47 fot Bavaria, http://casparapatur.blogspot.com.
ELLA, Christian Bjørke.
GOFFY, Thorunn og Sigbjørn Wathne fra Leangbukta i Asker, Bavaria 37C, reiser til Middelhavet, http://www.seiltur.no/goffy
HARRY Z, www.harry-z.com, Erik Foyn (gjentar langturen etter en første erfaring i 2006!) og makker Britt Eikemo, Bavaria 38 AC, Bergen.
HNOSS, Bavaria 41 Holiday, Christian Tislevoll, www.sailinghnoss.com, på tur i Middelhavet i to år.
HYDRA, www.123hjemmeside.no/seilmedhydra, Gudmund og Karin Sandsleth.
FRI INSPIRASJON, Fri.CatY.no,  Henrik Yksnøy, Anders Lundberg og Trygve Haram på en Bostrøm 31 fra 1978, Volda.
JAGEREN, http://jageren.com, Gjermund Jamtveit, Portør.
MAGGIE, Espen Krag og May Linn Mæhle, Boström 37, fra Farsund, Vest-Agder.
MENJA, Frank Dille, på jordomseiling siden 2006. www.menja.info Er i Stillehavet høst/vinter 2009-10.
LET GO, www.letgo.no, Familien Johansen på tur igjen etter å ha seilt ARC og langtur i 2003-04.
OLIVIA, Knut Kristoffersen, http://seilturen.vgb.no/, skal på tur i Middelhavet.
SY SASHA, Thor og Alexandra på langtur til Brasil fra august 2010, www.sysasha.no.
SOLBÅTEN, Jeanneau SO 36i, Britt Elin Salt, http://solbaaten.blogspot.com/
ULKA, http://ulka.squarespace.com/, Markus Ingebretsen drar på langtur i fire år i en Comfort 30.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen