Søk i arkivet

Langturseilere 2010-11Eventyret begynner

Hvordan tror du det føles å kaste loss og starte langturen? 
I dag vet du svaret.

LYKKE. Det er det beste ordet. Men den synker i sjelen etter hvert. For forberedelsestiden kan beskrives som en bris som øker og øker og til slutt blir like intens og utmattende som å seile i storm. Ingen lykkefølelse da, nei. Ikke en gang så mye tid til å glede seg til reisen.

De siste dagene før langturen starter, blir faktisk til en ekte tornado. Du blir oppslukt av et virrvarr av gjøremål; uansett hvor du snur deg, er det ett eller annet å fikse: en grusomt nær tidsfrist å overholde, en avtale å rekke, rengjøring, rydding, pakking - og ytterligere innkjøp.

Og så den siste timen hjemme: Du styrter hals over hodet til marinaen for å rekke å treffe vennene som venter på deg. Får ikke tid til å tenke på at det er den siste gangen du ser ditt kjære hjem på minst ett år. Du må forte deg av gårde. Løpe!

Tankene virvler natt og dag rundt de utallige detaljene som må på plass. Søvn og tid er ettertraktet vare.

FARVELTID. Øyeblikkene like før starten: En sursøt glede som man ikke ville vært foruten. Pilgrimferden til båten starter. Venner og slektninger uttrykker sine lykkeønsker med gaver og gode ord. Det topper seg innimellom: Med klump i halsen omfavner din sønn sin beste venn, som får tårer i øynene, og du klarer ikke å holde deg heller. Solbriller er bra for å skjerme andre fra et rørt blikk.

- Pass på hverandre! Vær forsiktig! Kos dere masse! Riktig GOD TUR! En blanding av godmodig misunnelse, beundring for deg som lever ut din drøm og bekymring.

Og du står på, sjenker noe godt i glass og kopper, serverer noe til, ler, prøver å nyte kvelden i cockpiten på tross av at du er sigende og svarer omtrent det samme til alle:
- Det har vært blodslit de siste dagene, ikke misunn meg nå. Start med det i morgen når vi er under seil!

DET STORE ØYEBLIKKET. Nå er det i morgen: Nå er du endelig på TUR, etter en intens tid hvor alle dine tanker og fantasier har vært rettet mot dette øyeblikket. Det store øyeblikket! Det har kommet! Du kaster loss. I lykkerus. Glor takknemlig på ditt fremtidige ARC-mannskap mens han slipper ripa og hjelper deg ut av båsen med rørende seileromsorg. Og senere også mens båten hans - like leken og rask som delfinene på Atlanteren - følger deg og tar igjen din tungtlastede skute.  Minutter og sekunder får en uventet tyngde. Du knipser i vei, må få dette til å vare evig. Sekundene er ditt liv. Og tiden kommer ikke igjen.

Tiden går faktisk fra deg også nå som du er om bord - i hvert fall i begynnelsen. Du lever forsatt i den tornadoen du ble vant til. Du må nemlig handle og har ennå ikke roet deg ned: Du tar inn fendere og kveiler sammen fortøyningslinene, tilrettelegger for å heise seil - og samtidig prøver du å gi inntrykkene den verdigheten de fortjener. Den tyngden de fortjener. I et desperat forsøk på å gripe LIVET. Det er følelsen.

CARPE DIEM! Øyeblikkene utgjør ditt liv. Og det må du leve 200 prosent – nå! Seilene heises og motorens dur går over til sjelepleiende stillhet. Nå lever du! Nå kan du ta farvel med dine hjemtrakter. Du får ro til å tenke:
- Disse stedene vil jeg savne. Vi bor jo i et paradis!

 

Martin fikk æren av å styre båten i starten av langturen.

For Norge tar farvel med deg i sin beste drakt. Krystallklar luft. Kjærtegnende bris som blåser i riktig retning. Du får lyst til å takke Gud for den flotte gaven han har gitt deg: sola, gunstig vind, en sommervarme som ikke en gang Middelhavslandene opplever for tiden. Du lurer på om det er ditt sinn som gjør alt så utrolig glitrende.

Fjorden åpner seg generøst og blir til hav. Et flatt, vakkert, blått hav som lokker og ønsker deg velkommen. Det store eventyret venter.

 

Følgebåten til AVVENTURA, ELISABETH fra Asker, styres av Per K. Moe, som deltar i Atlantic Rally for Cruisers på AVVENTURA.
FJORDEN ÅPNER SEG OG BLIR TIL HAV. Skagerrak, søndag 20. juni 2010. Stunder til ettertanke på et flatt hav. En rolig og avslapppende start på langturen etter den masete siste innspurten.

FLERE I "SAMME BÅT". Samme helg som AVVENTURA (Asker) startet FRYD (Alta), FANTELIV (Sandefjord) og SERENITY (Bergen) sitt eventyr. Neste helg, starter enda flere båter, blant anet ARIES og HARRY-Z fra Bergen. SUNLADY og DINA FRA OS er allerede på vei syd- og vestover, bare for å nevne noen. Ikke alle har opplevd solskinn ved starten. FRYD forlot Finnmark i striregn og tok en lang etappe til Tromsø. Vi har vært i kontakt med hverandre via Skype, begge familier samlet i hver sin båt – forent via to skjermer. Hyggelig, moderne, digitalt samkvem! Mange andre reiser i disse dager: LET GO som skal til Middelhavet, ODA, RIKAROS, BLUE, LEAHNIS, OCCASIONE som satser på  Las Palmas og Atlantic Rally for Cruisers... Vi håper alle å kunne treffes og gleder oss til spennende stunder sammen.

 

OVERSIKT

Langturbåter som deltar i ARC 2010

ARIES, www.sy-aries.com, Per-Ørnulf Dæhlie og Grethe Dyngeland, Bavaria 42, fra Askøy Seilforening.
AVVENTURA
, www.seilelangtur.net , Bengt-Arild Nilsen,  Martin Righetti Nilsen og Stefania Righetti Nilsen, Dufour 38 Classic, Leangbukta Båtforening, Asker (Asker Seilforening).
COULANT, Per Andreas Vogt, Bavaria 42C
BOGENVILLA, Trond Hjalmar Brattøy, Scanmar 33 fra Steinkjer.
DEEP BLUE, Stian Falch, Swan 57
DINA fra Os, Tore Nordahl Pedersen, Bavaria 42 Cruiser
FANTELIV, www.fanteliv.no, Petter og Anne Haavik med Mats (12) og Pia (8), Jeanneau Sun Legende 41, Sandefjord.
FRIHETEN, Geir Larsson, Hallberg Rassy 54
FRYD, www.syfryd.no, Wenche Magerøy Dahlslett, Ulf Dahslett og Bendik M. Dahslett, Jeanneau So 42, Alta
GODOT, Paul Fevang, Swan 66s
HERO, http://hero114.wordpress.com/, Stein Olav Pettersen på en Hero 114 fra Oslo. Seiler sammen med sin samboer Lotika Gullichsen og barna Selma (3) og Magnus (ca. 4 måneder ved turens start).
HONNINGPUPP II, http://honningpupp.com, Thomas Witsø-Bjølmer, Comfort 32, fra Kolbotn, båten ligger i Frognerkilen/Oppegård.
JAGEREN, http://jageren.com, Gjermund Jamtveit, Håkon Schulstad, Alubat Ovni 445
JAZZ, www.sy-jazz.com, Ole-Jakob, Lisbeth og Pernille Hartvigsen, Jeanneau SO 42i, fra Askøy, Bergen.
JOLLY SAILOR, Jo Laaveg, Jeanneau Sun Odyssey 45DS.
KO-KO, www.ko-ko.no, Håkon Dyremyhr, Najad 570
LEAHNIS, www.leahnis.net Freddy Haug, Jannicke Frantsen og Leah Frantsen Haug (3 år), Bavaria 42 Cruiser, fra Drøbak.
Reiser 28.6.09.
MAJA, Arild Mathisen, Beneteau Oceanis 473
OBI ONE, Morten Grønneberg, Hallberg Rassy 46
OCCASIONE, www.occasione.no, Trond E. Hansen og Mariann Ovesen, Orana 44
ODA, www.loraas.com, Lars og Liv-Marie Loraas, Ovni 395
RIKAROS, www.seiltur.no/rikaros, Bjarne Pettersen og Marit Fjæreide med to 9-årige tvillinger og flere eldre barn på besøk på turen, Bavaria 46 Cruiser fra Horten.
SERENITY, www.serenity-sy.no, Fridtjov Bergmann, First 44.7, fra Milde Båtlag (Nesttun, Bergen).
SJARMEN, www.sjarmen.com, Henning Larsen, Bavaria 36
SKYFRI, Robert Bekkvik, Bavaria 42 Cruiser.
SOLBOLLA, Egil Norderhaug, Hanse 371
SPRELSK, Thomas Mælen, Jeanneau SO39i
SUN-LADY, Rolf -Andreas og Inger Mathiassen,  Jeanneau SO 42 DS, fra Harstad, http://blog.mailasail.com/sunlady.
VIKING CRUSADER, Ståle Larsen, Sweden Yachts 40.
ZITA
, Rolf Granlund, Bavaria 36, www.sy-zita.com
XANTHIA
, Øyvind Moe, X43, www.xanthia.no

Langturbåter som ikke deltar i ARC

AQUILA, familie Yri/Åberg fra Sogn og Fjordane skal seile ett år fra 1. august 2010 til juli 2011. De har 4 barn og seiler på en Beneteau Oceanis 37 til Middelhavet, England og Shetland, http://web.me.com/baardyri/seiltur/Velkommen_om_bord.htm
BLUE,
Per-Arne Ellefsen og Kari-Anne Aarhus, Wauquiez 40 PS fra Sandefjord, seiler på langtur 1. juli 2010, http://blueadventure.wordpress.com/
CASPARA
, familien Nes Rasmussen (Inger, Kjetil, Olai 9, Karen 7, og Sina 3) fra Sauda reiser på 1 års langtur til Karibia 23 juli 2010 i en 47 fot Bavaria, http://casparapatur.blogspot.com
ELLA,
Christian Bjørke.
GOFFY
, Thorunn og Sigbjørn Wathne fra Leangbukta i Asker, Bavaria 37C, reiser til Middelhavet, http://www.seiltur.no/goffy
HARRY Z
, www.harry-z.com, Erik Foyn (gjentar langturen etter en første erfaring i 2006!) og makker Britt Eikemo, Bavaria 38 AC, Bergen.
HNOSS
, Bavaria 41 Holiday, Christian Tislevoll, www.sailinghnoss.com, på tur i Middelhavet i to år
HYDRA
, www.123hjemmeside.no/seilmedhydra, Gudmund og Karin Sandsleth
FRI INSPIRASJON,
Henrik Yksnøy fra Volda
MAGGIE
, Espen Krag og May Linn Mæhle, Boström 37, fra Farsund, Vest-Agder.
MALIN
, Helge Aleksandersen og May Rigmor Moland, Bavaria 44 Vision.
MENJA
, Frank Dille, på jordomseiling siden 2006. www.menja.info Er i Stillehavet høst/vinter 2009-10
LET GO
, www.letgo.no, Familien Johansen på tur igjen etter å ha seilt ARC og langtur i 2003-04
OLIVIA
, Knut Kristoffersen, http://seilturen.vgb.no/, skal på tur i Middelhavet
SY SASHA
, Thor og Alexandra på langtur til Brasil fra august 2010, www.sysasha.no
SOLBÅTEN
, Jeanneau SO 36i, Britt Elin Salt, http://solbaaten.blogspot.com/
ULKA
, http://ulka.squarespace.com/, Markus Ingebretsen drar på langtur i fire år i en Comfort 30
UNO,
Bavaria 44, familien Øye-Rustøy, også fra Sogn og Fjordane med 4 barn seiler på langtur sammen med AQUILA til Middelhavet, England og Shetland http://web.me.com/baardyri/seiltur/Velkommen_om_bord.html

{F6AA7E35DF5C}

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen