Søk i arkivet

Langturseilere 2010-11Stolte etter Biscaya-kryss

Biscaya-utfordringene styrket selvtilliten hos de norske langturbåtene. Nå nyter de sommervarmen i Syden.

MANGE BÅTER. Så vel som 10 norske båter er nå fortøyd i La Coruñas to marinaer. Seilerne slapper av og nyter sola og livet etter å ha krysset Biscaya. Varierende vær og vind var temaet på samtalene i havna etter seilasen.

De fleste har fått smake på alt mulig av vindstyrke, fra 4 sekundmeter og opp til LITEN STORM:

- Vi hadde godt og vel 22 sekundmeter langs kysten i Nord-Spania, forteller Espen Krag og May Linn Mæhle på MAGGIE, en Bostrøm 37.
- Men det var heldigvis medvind, så vi lot bare seilene stå og fosset av gårde! Synnsykt! Båten tok det veldig fint, sier skipperen.

Seilasen over den beryktede bukta har ikke vært ubehagelig for noen av seilerne. Etter flere uker med stamping i motvind i Den engelske kanalen eller i Irskesjøen ble Biscaya-overfarten i medvind opplevd som en fantastisk, uforglemmelig seilas, uansett vær.

UNGE SEILERE. FRI INSPIRASJON fra Volda, en Bostrøm 31 fra 1978 med et ungt mannskap (23-24 år), er den minste båten i den norske langturflåten 2010. De ligger trygt i Marina Coruña med fire fornøyde gutter om bord. Skipper Henrik Yksnøy skryter av sine venner:

- Seilasen gikk kjempefint, selv om vi ikke er så veldig rutinerte. Vi klarte til og med å fiske en svær tunfisk, vi fileterte den og lagde en god middag, sier skipperen.
- Utrolig godt med tunfisk, tilføyer Anders, som er en nykomling i seilerverdenen. Han uttrykker seg om seilasen med begeistring:

- Jeg tenkte på tunfisk som det du kjøper i boks. I realiteten smaker den noe helt annet. Vi kokte den og lagde en slags bakalao med løk, poteter og tomater i boks. Det var den beste fiskemiddagen jeg noen gang har smakt, rett fra havet, fisket kun en time før middag!

Tunfisken ble ikke sløyd en gang. De bare skar rett inn i ryggen og tok den beste delen av det 10 kilo tunge dyret, så kastet de resten i havet.

Fra venstre: Freddy Haug, Jannicke Frantsen og lille Leah Frantsen Haug.

STOR FART. Det lille mannskapet på LEAHNIS,  Freddy Haug, Jannicke Frantsen og vesle Leah (3 år) på en Bavaria 42 Cruiser fra Drøbak, kommer også til å huske overfarten som en utfordrende, men storartet opplevelse:

- Vi lå værfaste på Alderney (journ. anm.: en av Kanaløyene) en lang stund, så det var deilig å komme seg sydover etter det. Vi hadde en del kuling, men det gikk fint. Utrolig moro med 13 knops maks fart, men det medførte at det ikke ble noen fiskefangst denne gangen, sier skipperen med et smil.

- Nå koser vi oss her i La Coruña, med sol og varme. Det var deilig å komme seg til sommeren. Jeg elsker denne byen, den er så fin, sier Jannicke.

 

Fra venstre: Kari-Anne Aarhus og Per-Arne Ellefsen fra BLUE sammen med Britt Eikemo og Erik Føyn fra HARRY-Z.

LANGTURKVELD.RIKAROS, en Bavaria 46 Cruiser fra Åsgårdstrand, er det langtursamling og langturprat... Mannskapene fra HARRY-Z, BLUE og AVVENTURA utveklser historier om hvordan det gikk over bukta.

- Til oss som ennå ikke hadde seilt på havet ga denne overfarten en følelse av stolthet, sier Britt Eikemo, som seiler sammen med Erik Føyn på HARRY-Z. Erik seilte på langtur i 2006 og visste hva han gikk til, i motsetning til makkeren. De skal nå gå til Santiago de Compostela på pilgrimferd, forteller de. 25 kilometer om dagen i fire dager fra La Coruña til mål, men man kan også ta tog et stykke for å forkorte turen litt, om nødvendig.

- Det blir deilig med litt mosjon etter flere døgn på havet, sier Erik og Britt.

BLUE I SVING. På båten BLUE, en Wauquiez 40, var det tid for litt arbeid i båten etter flere dager med kos i solbyen.

- Jeg synes det gikk virkelig fint over Biscaya, vi fikk testet oss selv og konstaterte at dette var overkommelig. Nå gleder vi oss veldig til å krysse Atlanteren, sier Kari-Anne Aarhus.

{F6AA7E35DF5C}

STORE DYR. Alle har sett delfiner: store eller mindre, enkelte veldig lekne, svømmende ved siden av og under båten uten å komme bort i den, forunderlig nok. De puster i mørket ved siden av cockpiten og får deg til å skvette mens du styrer.

På AVVENTURA ble også pustespruten fra en hval observert i solnedgangen den siste kvelden; en fantastisk opplevelse. Det er slike unike inntrykk man husker best etter en Biscaya-tur.

BARNA FÅR ENDELIG BADE! På RIKAROS hersker det god stemning etter en vellykket seilas uten for mye vind.

- Det er deilig å være her etter flere uker i kalde farvann. Nå kan vi ta med barna på stranda, sier Marit Fjæreide. Her er det flere strender, det er bare å velge og vrake. Men vannet er fortsatt ganske kaldt.

GJENSYNSGLEDE. RIKAROS gledet seg til en gjenforening med FANTELIV, som forlot Falmouth med ekstra mannskap den 14. august og fosset sydover i ekspressfart. Etter å ha studert værmeldingen inn og ut, valgte de å reise av gårde like før neste lavtrykk setter inn fra sydvest. Lavtrykket er ventet å treffe Biscaya fra tirsdag kveld og vil gjøre bukta til det den er kjent for: Et utfordrende sted å være for oss som seiler sydover.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen