Søk i arkivet

Langturseilere 2010-11Sommervarm høst i sikte

Melding om tropenatt og bare sol... Hvorfor vente med å sette seil?

VARME DAGER. Sola steker for alvor i høst. Tropenetter og rundt 28-30 grader om dagen i september-oktober er ikke å forakte! Vi snakker om langturopplevelser, langt fra hjemlandets høstklare luft med 11 grader om dagen ( i Sør-Norge).

Ja, for Norge er ikke bare Norge i år. De tusen hjem har nå nesten kolonisert Canariøyene, Madeira og Porto Santo. Mesteparten av den norske langturflåten - flere titalls båter - befinner seg nå i dette området. Klimaet er som det skal være på nord-afrikanske breddegrader. Og humøret i båtene på topp.

UTFORSKER MAROKKO. BLUE, ULKA, FRI INSPIRASJON  og ELLA er noen av båtene som faktisk har "turt" seile til Marokko, en mindre kjent rute og en opplevelse du kan følge på deres blogger, som foreløpig kun viser få inntrykk.

Christian Bjørke på ELLA skryter av de joviale marokanerne som viser dem rundt i gatene i Mohammedia. Han gleder seg til å oppdage innlandet med bil og på fottur. Det blir spennende å følge med deres opplevelser også for oss på AVVENTURA, som har valgt mer kjente ruter og driver med øyluffing lengre vest i Atlanterhavet som de fleste andre.

MIDDELHAVSFARERE. Veldig morsomt er også å hente inspirasjon og drømme seg bort i et pust av varm luft fra Sør-Spania ved å lese bloggen til GOFFY, som har valgt en mindre vanlig langturrute innom hele Middelhavet. De seiler nå langs Costa del Sol.

Flere båter setter kurs i år mot dette store, opplevelsesrike "bassenget". Blant annet UNO og AQUILA, som reiste fra Norge 1. august og er på vei nedover.

EN NORSK KOLONI. Resten av troppen fra Norge er som sagt langt nede i Europa nå. SJARMEN, som startet sin tur senest av alle i midten av august, har allerede krysset Biscaya i stekende høstsol og havblikk - og de har nesten nådd Portugal. De ligger i Vigo, en av de siste byene i Spania før man forlater deilige Galicia.

FRYD, som seilte helt fra Alta, og katamaranen OCCASIONE er nå nesten i Porto Santo, hvor det var omtrent åtte norske båter forrige uke (6-7 norske båter til lå samtidig i Oeiras i Portugal).

Det ble baccalao- og grillkveld for alle nordmenn i regi av ARIES og HARRY-Z - to kvelder på rad.

De tilberedte fisken om bord i båtene mens de lå på svai og koordinerte middagen ved å bruke VHF kanal 6. Kasserollene ble brakt på land og delt ut til ulike båter for at de skulle ta seg av den siste oppvarmingen før den lokale restauranten ga tillatelse til å bruke deres lokaler. Klokka 2050 lød det på radioen fra Fridtjov Bergamnn på SERENITY:

- 10 minutter igjen til middag! Sett kasserollene på!

Like etterpå var det storsamling, latter og båtprat på norsk for alle deltakere. De havneansatte og dykkerlubben i Porto Santo måpte og var helt målløse:
- Hvorfor så mange nordmenn i havna i år?
Slik blir det når minst 50 norske båter har startet sin langtur i 2010, og sikkert enda flere er på vei.

Langturnordmenn i Porto Santo nyter samværet, varmen og den lokale gode maten på Taberna de Cacadores i Camacha

KRYSSET TIL MADEIRA OG PORTO SANTO. Siden Portugal har sola virkelig varmet opp dagene våre, så vi har opplevd bikiniseilaser nesten hver dag. Høsten har vært varm som en eksepsjonelt het norsk sommer, med stort sett lite vind langs kysten av Portugal og over til Madeira. Dette før 20. september. Langturekseprten Jimmy Cornell anbefaler å ikke vente for lenge for å seile over til Madeira og til Canariøyene, siden været begynner å bli for "høstlig". Han har nok en gang ganske rett. Du må vente litt lenger før du kan krysse senere på høsten, for de vanlige nordlige vindene begynner å ta andre retninger og lavtrykkene som ruller inn over Biscaya virker inn også på sørligere breddegrader. Men hittil har det medført at vinden er blitt dempet og mange måtte bruke jerngenua for å krysse Atlanteren til øyene, med noen få unntak.

 

Slik ser vindforholdene ut langs Spania og Portugal i oktober: lavtrykkene som treffer Biscaya kan av og til påvirke vindene også på sørligere breddegrader. God planlegging er viktig.

 

GLED DEG TIL HAVSEILASENE! De fleste har opplevd delfiner, hvaler, skilpadder, fiskelykke og herlige netter på havet med fantastisk måneskinn. Fortsatt er det nødvendig med seilkær om natta for å sitte i flere timer uten å fryse. Likevel har seilnettene vært helt fantastiske, og Atlanterhavet har vist seg fra sin beste side, med lette, deilige vinder (6-8 sekundmeter) i vår favør.

To fantastiske delfinshow skapte ekstaselignende stunder om bord i Avventura (Foto: Cathrine Nilsen)

Til deg som nøler med å sette seil: Du må bare forlate Norge og sette kurs mot Syden uten å tenke deg om for mye! Det er den klare beskjeden fra alle i den norske troppen.  Havseilasene på flere døgn, som er bøygen for de fleste, byr faktisk på de beste minnene og er mindre utfordrende enn du tror. Etter den første natta, som er vanskeligst fordi kroppen ennå ikke har vennet seg til havlivet, glir man inn i et nytt levemønster og man venner seg til vakter, bølger, lyder og bevegelser.

God planlegging er viktig for å ha det trygt og nyte seilasene. Følg med på SEILmagasinet for å vite mer om temaet. Nå er vi samlet og det blir lettere å bringe ulike synspunkter til deg som er i Norge og tenker på langtur...

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen