Langturseilerne 2010-11 forteller

Vakker, men nådeløs

Vakker, men nådeløs

Isla Graciosas ville skjønnhet forfører, men ikke en gang en pan-pan-melding fra en norsk langturbåt har klart å gjøre havna tilgjengelig.

Publisert Sist oppdatert

Haavik prøvde å seile videre, men i sundet løyet vinden helt, men strømmen fikk båten til å drive. Dermed ble det ekstra viktig å finne en løsning fortest mulig. Etter noen mislykkede forsøk, utstedte Haavik en pan-pan-melding.

- Ingen av båtene som lå på svai ved Playa Francesa (journ. anm: en bukt med sandbunn som ligger rett ved sundet) reagerte, beretter skipperen og rister på hodet.

- Vi prøvde dermed å kalle opp havna og spørre om vi midlertidig kunne få lov til å ligge i havna for å dykke og fjerne tauet.

Været som var meldt var alt annet enn lovende (3-4 meter bølger i sundet). Men svaret fra havnemyndighetene i Caleta del Sebo var en bastant nei.

- Ring til dykkersenteret, sa havnesjefen. Men ikke en gang de ville hjelpe. Det gjensto å ringe til 112.

- Det er ikke lov å nekte hjelp til en båt som er i nød, understreker Anne Haavik, ko-skipper på FANTELIV.

REDNINGSAKSJON. - Jeg følte at det hele var unødvendig; med et fridykk og båten i ro hadde jeg kunnet gjøre jobben selv. Men vi ringte til 112, og det tok veldig lang tid før vi fikk svar, fortsetter Petter Haavik.

- Stemmen som svarte på spansk tilsa at hun ikke helt skjønte min posisjon heller. Språkvansker gjør situasjonen enda mer utfordrende. Så ble et helikopter sendt etter oss. Helt ekstremt, for helikopter trengte vi virkelig ikke. Og de begynte å lete etter oss først et helt annet sted på sjøen enn det vi hadde oppgitt. Da de nådde oss, hadde vi løst problemet.

I mellomtiden klarte nemlig familien Haavik å blåse opp jolla og bruke den til å dytte og styre båten i en bukt. De fikk til og med ankeret til å feste seg ved å trekke båten akterover, og da kunne skipperen utføre jobben selv.