Søk i arkivet

Langturtankene slipper ikke taketEventyrtrolldom

Til deg som lurer på hvordan hverdagen etter en langtur kan oppleves...

ET DIKT OM HAVET. Har du noen gang lest The Rime of the Ancient Mariner? Det er et mesterverk, skrevet av den engelske dikteren Samuel Taylor Coleridge i 1797-98. Diktet er en lang, romantisk og sterk fortelling om egne opplevelser på havet, og den som forteller er en gammel, erfaren matros. Etter flere år på havet, føler han seg nødt til å formidle sine inntrykk og refleksjoner videre til enhver person han møter.

"The Ancient Mariner`s" minner er spekket med situasjoner som en havseiler lett kjenner seg igjen i. Diktet gjorde sterkt inntrykk da jeg leste det på gymnaset som en del av pensumet i engelsk litteratur. Og minnene fra den tiden kommer tilbake når jeg tenker på reisen vi har hatt og den enorme opplevelsesskatten vi har fått med oss ved å seile så lenge og så langt.

Amokuras, to havfugler på besøk på Atlanteren.

 

GJENOPPLEVELSER. Som den gamle matrosen til Coleridge, som har opplevd både vindstille og storm, som har lært å elske og respektere naturen, som har hjertet fullt av mange sterke inntrykk, lever jeg nå min hverdag, full av flashbacks. Mens jeg sitter i bilen grytidlig på morgenen, tenker jeg på nattevaktene, på bølgene og himmelen...

Og jeg føler meg nødt til å gjenfortelle. Hver gang jeg gjør det - hver gang jeg forteller om avksjeder og gjensyn før og etter seilasene, eller om delfinene og kjempehvalen som vi så surfe og hoppe opp i luften over atlanterhavsbølgene, for eksempel - blir kinnene mine usedvanlig varme. Og folk måper og gisper når de lytter og prøver å forestille seg slike scener.

En lang stund, mens vi var på langtur, utgjorde slike intense scener hverdagen vår. Nå synker inntrykkene inn i sjelen og begynner å få den tyngden de fortjener. Vår hverdag på sjøen kjennes som rene trolldommen og fyller tilværelsen etter turen.

Delfiner, noen av de mange som svømte og lekte ved båten vår på Atlanteren.

 

MAGISKE STUNDER. Mens jeg satt alene på nattevakt på vei hjem fra Karibien til Azorene, husker jeg at jeg innimellom satt med hodet lent bakover i lange stunder og stirret på himmelen: en uendelig, uutgrunnelig, mørk kuppel opplyst av utallige stjerner. Karlsvogna på babord side. Orion aktenfor og på styrbord. Mine to magiske referansepuntker på havet. En hel verden, der og da. En mystisk, intens opplevelse som fikk tårene til å fukte øyenvippene. Noe jeg nå er nødt til å dele med deg som enten har seilt på havet før eller som ser frem til å gjøre det. 

Da tenkte jeg at akkurat nettene på det store havet og den fantastiske himmelen ville være det jeg savnet mest av turen når den ville ta slutt - og jeg hadde rett. Utsikten fra soverommet er slett ikke den samme!

Solnedgang på havet.

 

NOE Å GLEDE SEG TIL. Havet fortryller og kaller - igjen. Etter tre atlanterhavsoverfarter blir man altså ikke mett. Og det viktigste man har lært på turen, i tillegg til det å forstå og elske havet og naturen, er det å forstå og elske nåtiden. Å leve den mens den er her, uten å fantasere fremover eller å tenke bakover.

Etter å ha overstått den tunge, møysommelige forberedelsesjobben som er nødvendig før en lang seilas, er en havoverfart noe å se frem til. Og tankene til alle langturseilere går nå om høsten mer og mer til båtene som er på langtur i år, som er i ferd med å besøke stedene vi andre norske langturseilere allerede har opplevd. De går mot lyset, vi går mot mørket.

FORHEKSET? Da seilerne som hadde vært på langtur før oss leste bloggene våre og kommenterte mens vi var under seil, syntes vi det var litt rart at de fortsatt skulle være interessert i å lese om turen, etter at de selv hadde opplevd den. Men det er faktisk noe du MÅ gjøre når du er hjemme igjen: Å  gjenoppleve eventyret gjennom andres øyne og hjerter.

Havet har forhekset oss alle sammen, som Coleridges "Ancient Mariner". Vi forteller videre og gleder oss til å følge med på atlanterhavskrysset til våre seilervenner, til å lese deres blogger og få med oss hvordan de opplever havet. Uten å glemme de mest reiselystne, som nå har vært på tur i over ett år og er lengre sør i Atlanteren eller i Stillehavet... eller Indiahavet.

 

EN OVERSIKT OVER LANGTURBÅTENE 2011-12

I ARC (ATLANTIC RALLY FOR CRUISERS, 20.11.2011)

 
CAPRAIA III Sweden 45 – Hallstein Mørk
ENIGMA VI, Swan 68, Per Nilson
EXQUISE, X Yachts, Rune Børsting
FAIR LADY Hallberg Rassy 62 – Peter & Betty Byrne
FRI FLYT Hanse 370e – Ingvar Solem, http://solem.biz/
KO-KO Najad 570 – Haakon Dyremyhr, http://blog.mailasail.com/koko
NOSTRA VIDA Beneteau First 40CR – Stig Thorsen, http://www.nostravida.no
PERLE, Hallberg Rassy 36, Helge Skogseth Berg
SAMSON Lagoon 400 – Jens Fjelnset
SANA Hallberg Rassy 48 – Asle Helgheim
TBN OVNI 395 – Helge Skogseth Berg
TIMEOUT Hero 101 – Kristian Kolrud
TUR-BO, Oksö 32, Mads Tønnesson

IKKE I ARC
(Dette er en ufullstendig oversikt. Ønsker du å være på lista, ta kontakt!)

AFRODITE, Raymond og Anniken Bergli med barn på en Jeanneau Sun Odyssey 42 fra Sarpsborg, http://11tur.wordpress.com
AUD
, Kristoffer Høidal, http://www.sy-aud.com.
BLUE,
Per-Arne Ellefsen og Kari-Anne Aarhus, Wauquiez 40 PS fra Sandefjord.http://blueadventure.wordpress.com/
EMPIRE, http://www.sy-empire.com/index_no.html, Eivind Bogerud og Heidi Våge, Bavaria 42.
FORTIA, http://www.sailingfortia.net/, Ole Petter Hoem og Sølvi Hagen
GO BEYOND, Mads Dessen, Jeanneau Sun Odyssey 42 DS, http://sygobeyond.blogspot.com/
GODOT, Swan 66, Pål Fevang og Anne-Mette Rimstad, fra Larvik. 
IRIS
, Aslak Heim-Pedersen, Jeanneau SO 39i, seiler i 2011.
HERO
, http://hero114.wordpress.com/, Stein Olav Pettersen på en Hero 114 fra Oslo. Seiler sammen med sin samboer Lotika Gullichsen og barna Selma (3) og Magnus (cirka ett år).
JAGEREN, http://jageren.com, Gjermund Jamtveit, Håkon Schulstad, Alubat Ovni 445, nå i Brasil.
LA VIE, Beneteau Oceanis 33, http://langtur2011.wordpress.com
LE COMPROMIS, Dufour 40, Harald og Kari Walle, http://www.lecompromis.net/
MAGGIE, http://symaggie.no, Espen Krag og May Linn Mæhle, Boström 37, fra Farsund, Vest-Agder. Nå i Stillehavet.
NECESSITY, http://sailaway.no/, Jan-Fredrik Mack,Hallberg Rassy 39.
PINGVIN36, http://pingvin36.wordpress.com, Glenn og Rita Smedstad, Bavaria 36C, med døtrene Siri (13 år) og Linn (11 år).
SUN-LADY, Rolf-Andreas og Inger Mathiassen, Jeanneau SO 42 DS, fra Harstad, http://blog.mailasail.com/sunlady.

 

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen