Skjær i sjøen

Kanadisk nei til MAUD

Kanadisk nei til MAUD

Kanadiske myndigheter vil ikke gi tillatelse til å frakte polarskuta MAUD tilbake til Vollen i Asker.

Publisert Sist oppdatert

De storstilte planene om å bringe Roald Amundsens polarskute MAUD tilbake til Vollen i Asker – stedet der skuta ble bygd for snart 100 år siden – har fått et alvorlig skudd for baugen. Kanadiske myndigheter vendte tommelen ned til den norske søknaden om å bringe skuta tilbake til Vollen, der Tandberg Eiendom har planer om å stille ut vraket på en kunstig øy ute i Vollen-bukten.

ARKEOLOGISKE UNDERSØELSER. Kanadierne mener, ifølge avisen Budstikka, at det må foretas arkeologiske undersøkelser før vraket kan heves. Dette er et nytt krav myndighetene har kommet med.

MAUD ligger nedsunket i Cambridge Bay i Nordvestpassasjen der den har ligget i 80 år uten at det er gjort noe med vraket.

– Avslaget kom overraskende, sa prosjektleder Jan Wanggaard til Budstikka, da avslaget ble kjent.

HÅPER PÅ LØSNING. Til avisen sier han at alle parter er interesserte i at MAUD skal berges, og at han håper på at de skal kunne finne frem til en løsning både kanadierne og de norske interessene kan være fornøyde med.

– MAUD er ikke registrert som et kulturminne i Canada, sier han.

«Maud returns home», som prosjektet heter har frist på seg til midten av januar til å påklage den kanadiske avgjørelsen.

FÅR STØTTE. I kanadiske medier har det norske prosjektet fått støtte.

«Gi det tilbake, det er deres stolte arv, ikke vår» er gjennomgangstonene i flere av meningsytringene som har kommet i kjølvannet av avslaget.

Budstikka støtter også på lederplass  planene om å få MAUD tilbake til Vollen.

– Vi vil oppfordre norske kulturmyndigheter til å vise engasjement i saken. Det vil kunne gi prosjektet den nødvendige drahjelp slik at MAUD endelig kommer tilbake dit hun hører hjemme – i Vollen, skriver avisen.

FREMTIDIG SENTER. Tandberg Eiendom som har kjøpt store deler av det «gamle» handelstedet Vollen, har allerede finansieringen i orden for å få den norske polarskuta tilbake til Vollen. Planen er å stille ut vraket på en kunstig øy ute i Vollen-bukten. Sammen med det nye kystkultursenteret som nå har fått sitt endelige navn – Oslofjordmuseet – og som skal stå ferdig i 2013, vil MAUD utvilsomt bidra til å gjøre Vollen i Asker til et attraktivt besøksmål i fremtiden.

Vollen er som kjent stedet der det berømte båtverftet Anker & Jensen holdt hus i begynnelsen av det 19. århundret.