Søk i arkivet

Lettere enn en optimist

RS Aero er en real utfordrer til Laser-jolla.

 

I disse dagen lanserer RS Sailing, som også står bak RS Feva, en ny jolle som veier kun 30 kilo. RS sailing har brukt fire år på utviklingen, og har testet mengder av ulike skrog, rigger, kjøl og ror før de ente opp med den nåværende konfigurasjonen.

 

PRAKTISK VEKT: RS Aero ligger tett opp mot Laser i konsept, men har bare halve vekten. Det gjør ikke jolla bare mer responsiv og raskere. Vekten gjør det også mulig å ta jolla under en arm opp fra stranda, og løfte den opp på biltaket uten hjelp. Tross lav vekt, båten sal også være robust. Skroget er støpt med epoxy hvor karbonfiber inngår i laminatet. RS Aero er 20 cm kortere, men 1 cm bredere enn Laser. En lasers vekt er oppgitt til 59 kilo.

 

TRE RIGGSTØRRELSER: RS Aero har i standard størrelse mer seilareal i forhold til vekt enn noen andre joller på markedet, men båten er utviklet for å bli seilt med tre ulike seilstørrelser, slik som Laser. For unge vil båten få et seilareal på 5,2 kvadratmeter, tilsvarende Laser 4.7. Denne riggen passer seilere mellom 35 og 55 kilo. For jenter og unge menn vil båten få et seilareal på 7,4 kvadratmeter, som et alternativ til Laser Radial, men med en seilstørrelse mer lik Laser Standard. RS Aero 7 er beregnet seilere mellom 55 og 75 kilo. I klassen for menn vil båten ha 9 kvadratmeter, ca to kvadratmeter mer enn Laser Standard. RS Aero 9 er beregnet seilere på 75 til 95 kilo. RS Aero får mast og bom av karbon, og riggen har muligheter for å tviste ut kreftene bedre enn Laser. Seilet har en moderne firkantet topp.

 

MODERNE FORM: RS Aero får en lang og åpen cockpit som har en form som gjør det mer komfortabelt å ri.  Vennet vil renne ut bak. Dekket har også et stort overheng, som vil dempe sprut, og gjøre seilingen tørrere.  Også båtens knekkspant reduserer sprut, og bidrar til økt stabilitet. Trimliner er ført ut til sidene, slik at båten kan trimmes mens seileren henger ut av båten.

RS Sailing skal legge prisen på et tilsvarende nivå som Laser, mens de 100 første jollene vil bli solgt til en fordelaktig pris.

 

RS Aero

Lengde 4 m

Bredde 1,4 m

Vekt 30 kg

 

LETT: RS Aero veier det samme som en Optimist, noe som gjør den praktisk på land, og rask på vannet. Jolla får også en moderne rigg. 
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen