Søk i arkivet

Foto:

Fjern bunnstoff med glass

Asker Marina samarbeider med sandblåsingfirma som bruker skånsom teknikk.

 

I SEILmagasinet 8-2014 som nå er i salg er det en større sak om fjerning av bunnstoff basert på en tung skrapejobb sist vinter. Jeg brukte 30 timer med skarping for å fjernet 10-15 år med diverse lag bunnstoff på min 36-fots TwoStar 36.

BÅTEIERENS VERSTE JOBB: En av grunnene for å gjøre jobben selv var at det ikke var tillatt med sandblåsing på opplagstedet hvor båten stod. Nå satser Asker Marina i Leangbukta å tilby å gjøre jobben for alle som ikke ønsker å bruke vinterkvelder med malingskrape. De samarbeider med firmaet Vel Blåst som mener de har funnet en mer skånsom metode.

–  Vi bruker knust glass sammen med vann når vi blåser bunnen ren. Vannet gjør at det ikke støver, og ved å variere trykk og grovheten i glasspartiklene, har vi full kontroll på hvor hard vi går på, forteller Anders Øgaarden.

PRESISJON: Nøyaktigheten er så stor at han kan velge om primerlaget skal bli værende eller ikke. Han justerer også grovheten etter hva slags bunnstoff som er brukt. Hard bunnstoff krever mer trykk en selvpolerende bunnstoff.

–  Nå jobben er ferdig, så vil undervannskroget fremstå som mattslipt, perfekt for påføring av nye lag med primer, eller bunnstoff, forklarer Øgaarden.

En båt på over 40 fot tar en dags arbeid. Mye av jobben er å dekke til slik at avfallet havner i gjenvinningsanlegget og ikke på nabobåten. Å fjerne bunnstoffet på en 36-foter koster ca 20 000,-. Ideen med samarbeidet med Asker Marina er å skape en attraktiv pakke med opptak av båten, behandling og opplag. Prisen på en slik pakke skal være konkurransedyktig, forteller Øgaarden.

STOR JOBB: Jeg brukte 70 timer på undervannskroget i fjor. 30 av disse var skraping av gammelt bunnstoff. Rustbehandling av jernkjølen tok også mye tid, men også å pusse skroget, samt legge på nye lag med epoxy-grunning er en tidkrevende jobb. Dette samt test av kjemiske malingfjernere og hardt bunnstoff er praktiske saker som  vil dukke opp i SEILmagasinet i tiden utover. 

LESESTOFF: I siste SEILmagasin finner du knep for å fjerne bunnstoff effektivt. Du finner også pristilbud jeg fikk for å få det fjernet profesjonelt. 
 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Morten Jensen.

Gå til toppen