Uværet «Ole»:

Vindrekorder i Troms og Lofoten

Vindrekorder i Troms og Lofoten

På Leknes holdt «Ole» det gående i to timer med en middelvind på 31,2 sekundmeter.

Publisert Sist oppdatert

– Lofoten er blant områdene i landsdelen som fikk særlig hard medfart, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge. Dessuten har en rekke båter og bryggeanlegg blitt skadet av de store bølgene og uværet som har feid inn over landsdelen.

Den kraftigste vinden ble målt på Leknes, opplyser Meteorologisk institutt. Der var det full storm i to timer med en middelvind på 31,2 sekundmeter – ikke langt fra orkan.

Vindkastene var samtidig svært kraftige, med en styrke på opptil 50 meter per sekund, melder nordlys.no

Også andre steder i Nordland og Troms ble det satt vindrekorder, men i hovedsak på målestasjoner som ikke har vært i drift så lenge. I løpet av uværet mistet rundt 70.000 personer strømmen.

Ekstremt i Bodø. – Været var ekstremt, og litt skader ble det. Men jeg vil si at nyhavna klarte seg bra. Noen forbedringer må til, Men det viktigste er at eierne fortøyer båtene sine skikkelig, forteller Helge Andreassen, som i forkant hadde sikret sin Contrast 36 VINNA, godt.

Bodøseileren forteller at innfestningen av utriggerene mot selve hovedbryggene ble for svake i stormen, ettersom havnevesenet ikke hadde rukket å forsterke alle innfestningene før stormen kom. De fleste rakk de heldigvis å sikre.

På en utrigger løsnet fortøyningsøyet ytterst. Nabobåsen var tom og heldigvis var det satt tau over åpningen til båsen slik at dette hindret at baugfortøyningen forsvant. Her lå en Hanse 385,

– Vi var flere som hjalp til med å få på plass en diagonal fortøyning inn mot hovedbrygga. Dette kunne gått veldig galt om ikke baufortøyniga hadde holdt, sier Andreassen, som også la merke til en Bavaria som hadde fått et halegatt revet av slik at rellingslista var blitt revet av i ca 1/2 m lengde. En Linjett med  cockpitkalesjen montert fikk denne flerret av i den sterke vinden i Bodø.

Tredje dag uten strøm. Hilde Hovde ved Hovde maritim i Henningsvær forteller at fiskeværet nå er på sitt tredje døgn uten strøm.

– Vi har ingen mulighet til å jobbe som normalt men har et lite aggregat som står og går til verkstedet slik at guttene får ryddet litt og arbeidsdagen gjennomføres, sier Hovde, og understreker at det er "yttersida" av Lofoten som har fått den verste støyten, samt Svolvær.

Skadetallene etter «Nina» øker fortsatt. Det er bare noen uker siden ekstremværet ”Nina” feide inn over Vestlandet og gjorde stor skade. Erstatningene etter «Nina» øker stadig, og ser nå ut til å kunne havne på rundt 600 millioner kroner, men tallet kan bli endret, skriver Finans Norge. Så langt er det meldt inn drøyt 10 000 skader til forsikringsselskapene etter ”Nina”, men tallet kan stige. De fleste skadene er registrert i Hordaland.