Kloakk i seks år til

Kloakk i seks år til

Skal du seile i Sverige må du nå tømme septiken på land, så lenge du ikke har et cruisskip.

Publisert Sist oppdatert

Mens det er blitt forbudt å tømme doen i sjøen i Sverige fra fritidsbåter, så slipper rederiene unna, i hvert fall til 2021.

–  Mange i Norge rister på hodet av svenskenes strenge lov for fritidsbåter, men spør en seiler fra Stockholm. Der borte hilser de reglen velkommen. I de siste årene har vannet blitt en grønn suppe av alger mellom de idylliske øyene i skjærgården utenfor Stockholm. Årsaken er overgjødsling av sjøvannet.  Urin er også med på skaden. Urin inneholder mye fostfor og nitrogen som plantelivet liker.

STORE MENGDER. Seks av ti cruiseskip i Østersjøen tømmer septiken rett ut i havet. Det kan de gjøre 12 nautiske mil fra land. Et fartøy med 3000 passasjerer er beregnet til å slippe ut 500 000 liter avløpsvann i løpet av ett døgn, og i løpet av en sesong anløper 1300 slike skip i Østersjøen, i følge HD.se. Rederiene er ikke særlig lystne på strengere regler.

SKEPTISKE REDERE. Et forbud krever for store tanker, og anleggene på land vil ikke ha kapasitet til å tømme skipene. Et påbud for tømming vil gjøre at seilingsskjemaet vil sprekke, hevder rederiene.

Landene i Østersjøen har i flere år jobbet for et forbud mor tømming i Østersjøen, og FNs maritime organisasjon IMO har akseptert reglene for området.

Planen var at forbudet skulle tre i kraft i 2016 for nye fartøy, og 2018 for eldre. Nå ser det ut som at reglen vil tre i kraft i 2019 og 2021.

I neste nummer av SEILmagasinet kan du lese om hvordan du bygger om båten for å møte de nye kravene i Sverige. Det er nettopp levert til trykk.