Kristian Ruth med topplasseringer

Klart for norsk Laser i OL

Da Hermann Tomasgaard ikke helt hadde dagen på siste EM-dag, sto Kristian Ruth frem og sikret norsk sølvmedalje

Publisert Sist oppdatert

Kristian Ruth hadde en fantastisk avslutning av EM med to 2. plasser i dag i et felt på 63 båter. Da gjorde det ikke så mye at han ble 38 i dagens første seilas. Den kunne strykes og sølvmedaljen var et faktum. Sør-koreaneren Jeemin Ha, som slo Ruth med tre poeng, teller ikke i det europeiske mesterskapet.

For unge Hermann Tomasgaard ble kanskje presset for stort etter han hadde ledelsen før dagens seilaser. Han startet riktignok med 5. plass og økte dermed ledelsen til svensken Jesper Stålheiḿ, men i de to siste seilasene buttet det skikkelig imot med 52. og 28. plass. Dermed falt han ned fra toppen av pallen til 6. plass sammenlagt.

Sliten, men fornøyd

- Det var utrolig deilig å prestere mitt beste i en så viktig regatta. Jeg har jobbet beinhard, år etter år, og denne medaljen gir virkelig mersmak. Nå er det bare å fortsette den gode jobben vi har gjort hittil i år, og forberede oss mot VM og OL senere i år, sa en sliten, men fornøyd Kristian Ruth etter regattaen.

Kristian deler medaljen med resten av laget, som har prestert sterkt i dette mesterskapet.

- De to andre gutta på laget, Hermann og Mathias, og trener'n Anton, har en så utrolig stor del av denne medaljen. Uten de, hadde det ikke gått. Det samme gjelder Mills, som har gitt meg muligheten til å seile på fulltid og lage et optimalt opplegg mot Rio.

Best siden Peer Moberg og Eivind Melleby

Likevel må man si seg svært fornøyd med prestasjonene de to har stått for i dette mesterskapet på Kanariøyene. Med to norske seilere blant de ti beste er det klart for norsk deltagelse i Laser i OL. Trolig står det nå mellom Kristian Ruth og Hermann Tomasgaard.

Tredjemann i kampen, Mathias Mollatt, ble nummer 38 og må prestere helt på topp i VM senere på våren, samtidig som de to andre må mislykkes. Ikke siden Peer Moberg og Eivind Melleby herjet i 1990-årene har Norge hatt to seilere som har hevdet seg i verdenseliten samtidig. Nå har landet plutselig to seilere som begge kan vinne medalje i OL. Dessverre er det bare plass til en av dem i regattaen.

Svensker på topp

For Sverige ble dette mesterskapet en stor triumf. Mester blant herrene ble Jesper Stålheim, som vant klart.

Også i dameklassen ble det topplassering for en svensk seiler. Josefin Olsson fra Stockholm tok sølvet to poeng bak Marit Bouwmeester fra Nederland.

For de norske jentene ble ikke mesterskapet hva man hadde håpet på. Tirl Bue ble best med 20. plass, Marthe Enger Eide ble nr. 27, Line Flem Høst nr. 35 og Celine Herud nr. 39.

Resultatene holder isolert sett ikke til OL-deltagelse, men jentene får en ny sjanse i VM i Mexico fra 12. til 20. april.