Star Sailors League

STAR SAILORS LEAGUEFINALS 2016

Nytt format skaper interesse

Verdens beste baneseilere møttes forrige uke i mesterligafinale på Bahamas der vinneren ble kåret etter snedig skåringssystem.

Star Sailors League har skapt oppmerksomhet i seilerverden. Finaleregattaen på Bahamas samlet de høyest rangerte Starbåtlagene og ti spesielt inviterte lag, hovedaklig bestående av medaljevinnere fra OL. Det har gjort regattaen til et mesternes mesterskap i kjølbåtseilas på bane.

Foruten å sikre et svært høyt nivå på seilingen, har arrangøren introdusert et nytt skåringssystem som på en ny og snedig måte kårer vinneren etter siste seilas.

Nytt og spennende format

Av de 25 lagene som deltok i regattaen gikk de ti beste til kvartfinale etter 11 kvalifiseringsseilaser. Vinneren sammenlagt fikk automatisk plass i finalen, mens nummer to gikk direkte til semifinalen. De øvrige åtte måtte gjennom en kvartfinale der de fem beste gikk videre til semifinale. Av de seks lagene i semifinale gikk de tre beste til finalen mot vinneren av kvalifiseringsregattaen. Vinneren av finalen ble regattaen vinner totalt.

Stor premiepott

Star Sailors League har samlet USD 200.000 i premiepenger og årets vinnere Mark Mendelblatt og Brian Fatih (USA) fikk med seg en stor del av dette etter seieren i den avgjørende seilasen søndag. Det var for øvrig det samme laget som vant kvalifiseringen. Sølv gikk til Xavier Rohart & Pierre-Alexis Ponsot (FRA)
 mens det var Robert Scheidt og Henry Boening (BRA)
 som tok bronsemedaljene.

God internettdekning

Regattaen har vært dekket direkte over internet med grafikk fra Virtual Eye, kamera på banen og mange ekspertkommentarer. Et eksempel på hvordan seiling kan formidles til et stort publikum.

VM henger høyt

Star har lenge vært regnet som klassen med de beste kjølbåtseilerne og et verdensmesterskap i denne klassen henger høyest av alle. Seilere som Buddy Melges, Lowell North, Paul Elvstrøm og Dennis Conner er alle tidligere verdensmestere i klassen. Også norske seilere har hevdet seg i Star, med sølv i OL i 1968 ved Peder Lunde jr. og Per Olav Wiken og 4. plass i klassens siste OL i 2012 ved Eivind Melleby og Petter Mørland Pedersen. Melleby regnes fremdeles blant de beste i klassen og har bronsemedalje fra VM i 2014.

At finaleseilasene foregikk i favannet ved Nassau på Bahamas under nær perfekte forhold bidro også til at denne regattaen er svært populær blant seilerne.