Søk i arkivet

Seiling blir farligere

Graeme Spence fra Oracle Team USA falt ut foran America’s Cup katamaranen, og var nær å bli truffet av knivskarpe foiler. 

HELDIG: Graeme Spence falt ut av katamaranen under trening, men ble ikke truffet av foilene.
HELDIG: Graeme Spence falt ut av katamaranen under trening, men ble ikke truffet av foilene.

– Dette var de to lengste sekundene i mitt liv, fortalte skipper James Spithill etter hendelsen i går. Tiden det tar fra du ser ham forsvinne ut av båten til å se ham i sjøen med tommelen opp oppleves alltid som for lang. Sjansene for å bli truffet av en av de fire foilene i vannet er stor. 

Mistet farten

Hendelsen skjedde under forberedelsene til en jibb da Spence skulle fra styrbord til babord side, og løp foran vingmasten. Da dukket katamaranens bauger ned i vannet som førte til en ekstrem oppbremsing. Spence ble slengt fremover, men gikk heldigvis klar av foilene. 

Sylskaper knivblad

Foilene er super tynne, bygget i karbon. Særlig tippen av foilen er som kniver. Selv om en America’s Cup er bygget lett, er massefarten enorm når den seiler i 40 knop eller mer. 

Skade alt skjedd

Skipperen på de franske America’s Cup-laget, Franck Cammas på Groupama, har alt blitt skadet av en foil. Han falt av båten ned på siden og ble truffet av foilen på roret. Laget trente da i GC32, en mindre båt, også med foiler. Hendelsen satte Cammas ut av seilingen i lengre tid, men er heldigvis tilbake. 

Mer foiling

America’s Cup gutta er proffe og vet hva de gjør. Verre kan det bli når stadig flere får seg ulike typer fartøy med foiler. Kitere er alt i gang, Foiling på windsurfing er under full utvikling, samt at det utvikles nye joller og katamaraner som skal gi en opplevelse av å fly.

TRUFFET: Franck Cammas falt over bord i 20 knops fart og ble truffet av rorets foil. Hendelsen endte i et lengre sykehusopphold.

TRUFFET: Franck Cammas falt over bord i 20 knops fart og ble truffet av rorets foil. Hendelsen endte i et lengre sykehusopphold.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Morten Jensen.

Gå til toppen