125 år med RS 1 «Colin Archer»

RS 1 COLIN ARCHER: I 2018 er det 125 år siden et av Norges mest ikoniske fartøyer ble bygd i Larvik.
BRANN: En servicemann oppdaget i 2013 at det seg røyk ut av «Colin Archer» da båten lå i vinterhavn ved Ormøya i Oslo. Riktig og rask håndtering reddet skuta fra den store katastrofen.
BRANNÅRSAKEN: Varmgang i en dårlig kontakt i landstrøminntaket var mest sannsynlig årsaken til brannen om bord i «Colin Archer».
HELT NY: «Colin Archer» ligger i Kristiania i september 1893 for å bli overrakt til Norsk Selskap til Skibbrudnes Redning (NSSR) som redningsskøyte nummer 1.
REDNINGSDÅDEN: Sjøen frådet i en forrykende storm i fiskeværet Havningberg i Finnmark i 1894. Mannskapet om bord i «Colin Archer» plukket opp 36 mennesker fra sjøen.
SKIPPEREN: Knut von Trepka har hatt ansvaret for Norges første redningsskøyte siden 1972.
TO GANGER «COLIN ARCHER»: Så sikre var man på at RS 1 «Colin Archer» var gått tapt, at man ga Erling Tambs tillatelse til å bruke navnet på sin nybygde båt. Men da originalen kom tilbake til Norge i 1962, måtte nybygget endre navn til «Colin Archer ...
RS 1 COLIN ARCHER: I 2018 er det 125 år siden et av Norges mest ikoniske fartøyer ble bygd i Larvik.
MISERABEL TILSTAND: «Colin Archer» er kommet tilbake fra New York i USA som dekkslast på Wilhelmsen-skipet «Tasco» og blir sjøsatt i Oslo. Tilstanden er nokså miserabel.
GJENOPPBYGGING ETTER BRANNEN: Etter brannen på Ormøya ble «Colin Archer» fraktet til Maritime Center på Isegran i Fredrikstad for å bli satt i stand igjen.
NYTT DEKK: Halve dekket ble skiftet ut og skjøtet med det gamle dekket fra 1977.
LANGT LIV: «I 2018 er det 125 år siden RS 1 «Colin Archer» ble sjøsatt.
LANGT LIV: «I 2018 er det 125 år siden RS 1 «Colin Archer» ble sjøsatt. Båten er i dag i bedre stand enn noensinne og dette klenodiet av en båt har trolig et langt liv foran seg.
TALL SHIPS RACES: Minimum halvparten av mannskapet i skoleskipsregattaen Tall Ships Races må være mellom 15 og 25 år. Offiserer om bord bak fra venstre: Klara Emmerfors, Bjørnar Berg og Tor Erling Gransæther. Mannskap: Frida Gjøsltad Smith, Vemund ...
NY SKIPPER: RS 1 «Colin Archer» har egen hjemmeside og egen Facebook-side der skipper Tor Erling Gransæther legger mye innsats i å formidle gledene ved å seile en tradisjonsbåt.

Gjennom ild og vann

I 2018 er det 125 år siden et av Norges mest ikoniske fartøyer ble bygd i Larvik. Orkaner, forlis, brann, hærverk og andre uhell har vært nær ved å sette punktum for RS1 «Colin Archer»s historie.

Publisert Sist oppdatert

– Oslo Brannvesen!

– Det er Knut von Trepka, vi har brann om bord i «Colin Archer»!

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER