Seilernes Verden

Opplevelser

Vi oppsøker sjøen for å få opplevelser, enten det er for å seile på tur eller delta i regattaer.

Publisert Sist oppdatert

Opplevelsene kan være gode eller spennende, men de kan også bli dårlige. Det vet man ikke på forhånd. Uansett er det vi stiger tilbake på land med, et knippe opplevelser som vi tar med oss videre i livet.

Jeg synes jeg aner en tiltagende bevisstgjøring blant seilere når det gjelder akkurat dette. Turseilere drar ikke bare ut på tur for å føle behag og slikke sol. Flere og flere jakter på et mer variert innhold og utbytte når de tilbringer tre, fire uker i båt sommerstid. Klimatrusselen som henger over oss i stadig økende grad, gjør nok også sitt til at vi er mer oppmerksomme på den flotte naturen vi seiler i. Før har vi tatt den som gitt. Nå vet vi at det ikke nødvendigvis er slik.

Også regattaseilere synes å ha utvidet blikket og ser med en større vidvinkel enn det tunnelsynet en trang pølsebane lett kan gi. Seiling kan by på noe mer enn OL-billetter. Man er ikke mislykket som seiler om man ikke kommer til OL. Det er en uendelighet av måter man kan konkurrere på med vinden som drivkraft. Og – det er ikke nødvendigvis plasseringen i mål som teller, men hva man sitter igjen med av følelser og opplevelser når man har sine egne forutsetninger som målestokk. Det å mestre en utfordring kan være en like stor seier som å komme først i mål.

Det er opplevelsene som er den bærende kraften i hva vi søker når vi slipper fortøyningene.

Norges Seilforbund (NSF) arrangerte i mars nyskapningen «Klubbkonferansen». Nærmere 140 seilere møttes i to døgn for å utveksle erfaringer, få faglig påfyll, bli inspirert og for å knytte nye kontakter. Det ble en suksess. At man kunne avholde 32 seminarer som belyste ulike aspekter ved seiling og seilsport, sier i seg selv noe om hvor mangfoldig det vi holder på med, er.

NSF er nå blitt en paraply-organisasjon også for de som bruker brett til å utfolde seg på sjøen, og under konferansen fikk bølgesurfere og stand up-padlere anledning til å fortelle om hva de driver med. Også for dem er opplevelser den drivende kraften, men de tilførte tilhørerne også en annen dimensjon:

Gjennom sin nærhet til elementene har bølgesurferne bokstavelig talt merket på kroppen en endring som har funnet sted i de senere årene: Sjøen forsøples. «Du er ikke en ekte surfer om du ikke rydder stranden før du reiser hjem», er et slagord de har.

Ingen vil få gode opplevelser i eller på et forsøplet hav, og holdningene de unge surferne har til det, er noe alle seilere bør ta til seg og lære av.

«Vi bruker havet på så mange måter, og nå må vi forstå at vi må gi havet noe tilbake», sa surferen Simen A. H. Knudsen, som også er aktiv i Nordic Ocean Watch.

Vi ønsker jo fortsatt å søke etter de gode opplevelsene på havet, og en innsats er det verdt. 7. mai er det strandryddedag over hele Norge.