Utkikken

Vil påby vest for alle

Publisert Sist oppdatert

Vi seilere vet at sikkerheten om bord beror på mange forhold. Helt avgjørende er en dyktig og ansvarsbevisst skipper. God planlegging og god dømmekraft forhindrer ulykker.

Men det vet ikke politikerne. De tror at sikkerhet om bord dreier seg om bruk av redningsvest. I fjor kom det påbud om bruk av vest i alle fritidsbåter under åtte meter i fart. Men det var åpenbart ikke nok. Nå vurderer myndighetene vestpåbud for alle båter uansette størrelse.

La det være sagt med en gang: Jeg oppfordrer alle til å bruke flyteplagg eller redningsvest så mye som mulig og så ofte som mulig. Under forutsetning av at vesten er relevant for sikkerheten.

I Norge drukner ca. 100 personer hvert år. I 2015 druknet 103, ifølge Norsk Folkehjelps drukningsstatistikk. Det er altfor mange. 20 av dem druknet fra fritidsbåt. 58 druknet ved fall fra land (brygge). Øvrige drukninger omfatter bade- og dykkerulykker, utforkjøring i vannet med bil og lignende hendelser.

Statistikken viser med andre ord at kun en av fem drukningsulykker i fjor var tilknyttet bruk av fritidsbåt. Og blant dem som drukner fra fritidsbåt, er det stort sett hvert år godt voksne menn i åpne småbåter nær land. Ifølge Sjøfartsdirektoratet druknet det to kvinner og ingen barn fra båt i fjor. Og det er bra!

Fire av fem drukningsulykker i fjor hadde med andre ord ingenting med båt å gjøre. Da hjelper det jo ikke så mye på drukningsstatistikken å påby vestbruk i alle båter. Logikken svikter enda mer når man ser at 90 prosent av drukningstilfellene i båt dreier seg om eldre menn i åpne småbåter. Det blir jo litt som å påby skiløpere å gå med skredline i marka siden det hvert år omkommer noen skiløpere i snøskred.

Ved utgangen av juli i år var det 50 drukningstilfeller i Norge, som er en liten nedgang fra samme tid i fjor. Seks av dem var druknet fra båt og fem i badeulykker. Påbud om bruk av vest i svømmebassenger hadde nok vært mer treffsikkert virkemiddel mot drukning enn vestpåbud i båt.

Norges Seilforbund deltok i arbeidsgruppen som gjorde forarbeidet til lovforslaget, og seilforbundet argumenterte fra første øyeblikk mot et påbud. Senere har seilforbundet fått følge av Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF), slik at de store båtorganisasjonene har inntatt et klart standpunkt mot påbud.

Fjorårets påbud ble vedtatt med én stemmes flertall i Stortinget etter at Miljøpartiet De Grønne skiftet mening i siste øyeblikk, og stemte for påbud selv om partileder Rasmus Hansson personlig var i mot vestpåbudet. – Det er god tradisjon i Norge for at man ferdes i naturen på eget ansvar og på naturens premisser, sa Hansson til Haugesunds Avis etter vedtaket.

Og her er vi helt enige med Hansson. Vi må ta ansvar for egen sikkerhet! Å føre en fritidsbåt krever kunnskap. Redningsvesten er ingen garanti for sikkerhet, den er et hjelpemiddel, slik også livline, overlevelsesdrakt, nødpeilesender og redningsflåte kan være.

Skipperen må vurdere situasjonen og finne den riktige løsningen. Det virker i alle fall ikke riktig å få bot en stille dag i Oslofjorden når man sitter om bord i cockpiten i en havseiler og vil slikke litt sol.