Fornyelser innen tracking

TRACKING: Tracking er blitt en viktig del av formidlingen av regattaer ut til publikum og for å gjøre arrangementene synlige.

Del og chat når du følger en regatta

Visningen og deling av tracking blir stadig mer avansert.

Publisert Sist oppdatert

I likhet med arrangører av orienteringsløp der deltagerne per definisjon er borgjemt i skogen under store deler av konkurransen – det er selve konkurransens idé – har stadig flere regatta-arrangører oppdaget at internett er arenaen for å ha et publikum. Og i den forbindelse er et grafisk bilde av hva som skjer ute på banen en nøkkelfaktor; en helt nødvendig bestanddel.

Mange systemer og nivåer

Det fins mange leverandører av tracking og det fins mange systemer – fra enkle app-er som viser hvor hver enkelt utøver befinner seg på et kart, til avanserte systemer som til enhver tid forteller stillingen båtene i mellom og som i etterkant av seilasen byr på en betydelig analysedel.

Den danske leverandøren TracTrac tilhører det siste segmentet. De har sitt eget trackingsystem, men de leverer også rådata inn til for eksempel SAPs analysesystem som benyttes i seilsportsligaen over hele Europa.

Fornyelse

TracTrac har annonsert at de om ikke lenge kommer med et helt nytt visningsbilde som kan vises på alle plattformer. Til nå har TracTrac-systemet vært Java-basert, noe som blant annet har gjort at trackingen ikke kunne vises på en iPad. Nå vil det kunne sees på PC-er, nettbrett eller mobiltelefoner.

Det vil også komme med et nytt, grafisk visningsbilde som er lagd av Mueva El Volante, som blant annet har designet trackingbilder for America’s Cup, Volvo Ocean Race og Louis Vuitton Trophy.

Del høydepunkter

En annen nyhet er at du kan velge ut høydepunkter eller favoritt-øyeblikk fra trackingen som du kan dele med venner i sosiale medier som Facebook og Twitter. Du vil også, som seer, kunne plukke ut de elementene fra trackingbildet du vil følge. Vil du for eksempel bare følge utviklingen på regattaens «leaderboard», kan du klikke bort all annen informasjon og ha bare dette bildet oppe på skjermen din.

Disse delene eller hele tracking-bildet vil det også være mulig å «embedde» ut på andre nettsider.

Fra før av har systemet en utviklet chat-tjeneste der de som følger regattaen kan diskutere utviklingen seg imellom.

For en arrangør vil det nå også bli mulig å streame direktesendt video inn i trackingbildet.

Det fins også app-er seilerne selv kan laste ned slik at de til enhver tid kan se hvordan de ligger an under seilasen.

Ikke bare seiling

Grunnleggeren av TracTrac, Chris Torkelsen, var tidligere verdenscup-vinner i orientering og en av verdens beste orienteringsløpere, men han innså at det var en umulighet å bringe tilskuere fysisk til sporten. Etter endt karriere ville han derfor finne andre løsninger for at folk kunne følge utviklingen i en konkurranse. 

Om et par ukers tid skal TracTracs system anvendes i den svenske orienteringsklassikeren Tiomila. I Norge brukes det også på andre arenaer som for eksempel under Birkebeinerrennet. Tracking er også blitt vanlig innen sykkelritt.

Terkelsen innså fort at seilsporten hadde akkurat de samme utfordringene, og nå er tracking blitt en viktig del av alle større regatta-arrangementer.

––––

For ordens skyld: Norsk Maritimt Forlag AS er representant for TracTracs seildel i Norge.