Nytt batteri gir lengre kjøretid

Nytt batteri gir lengre kjøretid

Alcoa har vært med på å utvikle et nytt aluminiumluftbatteri som gir fem ganger så lang kjøretid på et elfartøy.

Publisert Sist oppdatert

Det revolusjonerende batteriet ble demonstrert på en elbåt på Lake Neuchatel i Genève tirsdag. Ifølge en pressemelding fra Alcoa Norway heter det at batteriet kan løse rekkeviddeutfordringen til elbiler og elbåter – samt bidra til nullutslippsmålene.

Det nye aluminiumluftbatteriet skaper energi når aluminium reagerer med luft.

– Batteriet i elbåten som ble demonstrert inneholder 15 kilo aluminium, noe som gir båten 25 timer ekstra navigasjonstid sammenlignet med de 5 timene til en tilsvarende båt uten aluminiumluftbatteri, heter det i pressemeldingen.

Batteriet er utviklet i samarbeid mellom Alcoa, Pinergy og La Haute Ecole d'Ingenierie et de Gestion du Canton de Vaud.

Alcoa Lista er ikke direkte involvert i utviklingen opplyser mediekontakt Anne Jahr til Lister.

Det er tidligere verksdirektør i Farsund, Kai-Rune Heggland, fronter prosjektet i sin nåværende stilling som norgessjef i Alcoa.

– Det er virkelig spennende at vi som aluminiumsprodusent kan bidra til videreutviklingen av den grønne skipsfarten, og særlig her i Norge hvor skipsfarten står så sterkt, har vi store muligheter til å være foregangsland, sier Heggland. Han opplyser at Alcoa allerede har samarbeidet med Phinergy om elbilteknologi, men at demonstrasjonen av elbåten viser hvor stort potensialet er også på andre områder. – Jeg ser for meg at vi i fremtiden ikke bare får grønnere skipsfart, men at vi også for eksempel kan erstatte gamle dieselaggregater i sykehus med det nye superbatteriet, og sikre ren og stabil reservestrøm, sier Heggland.