Søk i arkivet

Stratis ICE vil gi lettere og mer holdbare seil i følge Doyle.
Stratis ICE vil gi lettere og mer holdbare seil i følge Doyle.

Doyle utvikler ny teknologi

Ice er navnet på Doyles nyvinning som skal gi lettere og mer holdbare seil.

Nå skal seilene være hvite, særlig om Doyles nye teknologi blir fremtiden. Doyle har brukt store resurser på å utvikle egen membran-teknologi som går under navnet Stratis. Doyles Stratis seil er en konkurrent til Norths 3Di og Quantums Fusion, og blir produsert på egen fabrikk i New Zealand.

UHMWPE-fiber
ICE-teknologien bygger på UHMWPE-fiber. UHMWPE-fiber er bedre kjent under merkevarene Dyneema og Spectra. Dette er verdens sterkeste fiber, men har den svakheten at det strekker seg litt under stor belastning, noe som på fagspråket heter creep. Doyle har utviklet egen UHMWPE-fiber-teknologi, som etter deres utsagn kun streker seg halvparten av Dyneema. (Dyneema lager flere ulike kvaliteter, med ulike egenskaper). Doyle hevder at deres teknologi danker ut karbon. Det veier det halve, og tåler flafring langt beder enn karbon, kevlar og tawron.

Minner om cuben-fiber
ICE-teknologien er delvis transperent, og har hvit farge. Materialet minner litt om Cuben-fiber, et materiale som ble utviklet for America’s Cup på 90-tallet, og som North Sails senere kjøpte. Cuben Fiber er også basert på UHMWPE.

Les mer her.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen