I SLUSER: Hjemturen gikk via slusene i Skottland.
KRYSS: «Magda XIII» på frisk kryss nordover.

«Magda XIII» hjemme i Sandefjord

«Magda XIII» er kommet til sin nye hjemmehavn etter en 3000 nautiske mil lang testtur.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Rederen selv, Einar Sissener, til rors om bord i «Magda XIII» på vei til hjemmehavnen i Sandefjord.

Johan Ankers berømte «Magda XIII», 15-meteren som ble bygd i Vollen i 1938 for Alfred Larsen og som etter et langt liv og mange eiere, nå seiler under norsk flagg igjen. Sist søndag ble båten fortøyd ved Framnæs i Sandefjord etter en 3000 nautiske mil lang seilas fra Italia.

– Etter en tre uker og fire dager lang tur fra Italia, via Irland og Caledonia-kanalen i Skottland, er «Magda XIII» nå vel fremme og fortøyd i sin nye hjemmehavn, forteller eieren, Einar Sissener i Sandefjord.

Ute på Framnæs blir hun nå storesøster til Sisseners to 12 m R-båter og øvrige flåte. Sissener var selv med på hele seilasen, som startet i Viareggio i Italia 15. juni.

Testtur

– Det ble en real testtur både under gode og svært dårlige forhold, forteller han.

– «Magda XIII» klarte seg selvsagt strålende! Båten er nå gjennomprøvd og hun svarer til alle våre forventninger, sier han videre.

Under en seilas forleden med deler av Sisseners 12-meter-mannskap, gjorde 15-meteren 8,5 knop på kryss ut fjorden fra Sandefjord.

Ikke en ekte 15-meter

Det var den kjente KNS-seileren Alfred Larsen som ba Johan Anker tegne og bygge en velseilende turbåt, den 13. i serien av hans mange berømte «Magda»-båter. I KNS’ register fikk hun bokstaven D i seilet. Båten var ikke mye større enn datidens 12-metere. Hun var da heller ikke tegnet til 15 m R-regelen, og ble derfor plassert sammen med de gamle 15-meterne og båter av tilsvarende størrelse som alle seilte med en D i storseilet.

Blogg fra hele turen hjem

Er du interessert i å høre mer om hjemturen og hvordan det var å seile en 75 år gammel Anker-båt i kuling og svær sjø i Biscaya og Nordsjøen, bør du ta en titt på bloggen seilerne lagde under seilasen. Den finner du på www.magda13.blogg.no.