Byssa er ikke stor, men har det nødvendigste. Varmt og kaldt vann er standard.
Hyggelig forpigg, og relativt greit bad
Høye karmer i cockpiten
Stor cockpit, men rorkulten er lang.

Elegant retroseiler

Mystery 35 er en deilig blanding av moderne og klassisk stil.

Publisert Sist oppdatert

Engelskmenn er nok Europas mest konservative båtfolk. Også på messen i Southampton er det Franske og Tyske seilbåter som dominerer. Det eneste området engelsk båtindustri henger med er på joller, og kostbare langturbåter over overklassen. Men midt mellom de franske og tyske båten ligger det et lite smykke som klart viser at tradisjonelle tanker også har en stor verdi. Mystery 35 er en slik båt.

Elegant, men trang

Mystery 35, tegnet av David Thomas har linjer som minner om seilbåter fra 60-tallet, men har en moderne rigg og undervannskrog. Båten har overheng, både i hekk og baug, lavt fribord, og er bare tre meter bred, så skroget byr på lite volum. Innredningsløsningen minner om seilbåter fra 70-tallet, men denne båter er mer tilpasset seiling for ett ektepar. Forpiggen og badet er langt større enn tilsvarende båter fra 40 år siden. Mystery 35 er en perfekt turseiler for to, eller tre, eller kanskje hele familien, om man tar salongen i bruk som køyer. En ting har Mystery som er mangelvare på de fleste moderne turseilere i denne størrelsen, og det er stueplass.

Herlig cockpit

Båten har lavt fribord, og cockpiten er plassert lavt i skroget. Det gir seileren en unik nærhet til vannet, en verdi som er helt fraværende i moderne båter. Den dype cockpiten gir også en unik sikkerhet. Høye cockpitkarmer gir god ryggstøtte, og bra beskyttelse. Cockpiten er trukket litt frem, og båten har et lite akterdekk.

Lang rorkult

Rorkult er kult, og jeg må si at jeg gjerne skulle ha prøvd denne båten på kryss i frisk vind. Båten har en lang og solid rorkult i laminert tre. Forhåpentligvis er den overdimensjonert, for jeg håper ikke at båten er like tung på roret som seilbåter var på 60-tallet for balanserte ror og stumme seil kom på banen. Mystery 35 har en lillesøster, og den heter nå Mystery 30. Den båten har jeg vært heldig å fått seile, og testen har vært publisert i Seilas. Det var også en herlig båt.

Mystery 35 koster 164.250 pund inkludert 20 prosent moms. Det er for en seilklar båt med det meste man trenger av utstyr. Båten bygges av Cornish Crabbers LLP.

Mahogany og off-white panel gir skaper en flott atmosfære i båten.

Planløsningen er slik den var. Byssehjørne og kartbord med stikkøye bak.