Kong Olavs 6mR «Oslo» er nyrestaurert

Kong Olavs 6mR «Oslo» er nyrestaurert

Kong Olavs første 6mR er restaurt og tilbake på regattabanen.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Kronprins Olavs første 6 mR, «Oslo» 6 N17, har vært i amerikansk eie i 87 år og er fortsatt en vinnerbåt. Her fra en regatta i Norge i 1925.

Kong Olavs første 6mR ble tegnet og bygd av Johan Anker i 1925 og fikk navnet «Oslo». Nå er båten restaurert og tilbake på regattabanene i USA og Europa.

Etter å ha vunnet sin første regatta i Norge i 1925 ble «Oslo» sendt til USA for å delta i en lagkonkurranse mellom Skandinavia og USA. Her vant «Oslo» flere av seilasene og ble bare såvidt slått av den beste amerikanske 6-meteren overall.

Båten ble solgt til en amerikaner og gjorde det godt i flere år der borte. Senere hadde båten flere eiere inntil den i 2009 ble kjøpt tilbake av etterkommerne av den første amerikanske eieren.

Så fulgte en gjennomgripende rehabilitering ved et verft i Wisconsin før båten ble sendt til Göteborg der den fikk en siste finpuss av Stockholms Båtsnickeri før den deltok i 6mR-EM i juli, 2012.

Det er det amerikanske bladet «Wooden Boat» som i sitt januarnummer i år presenterer historien om «Oslo». Du finner også mer informasjon om båten på www.oslo6mr.com