Superlette blokker

De nye blokkene fra Wichard veier kun 20 gram.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: MXL6 var utstilt på METS-messen i Amsterdam. 

Den franske utstyrsprodusenten Wichard lanserte sin nye blokk MXL6 på METS-messen. MXL6 er en såkalt «soft block», det vil si at den festes ved hjelp av en Dyneema-løkke og ikke ved hjelp av den tradisjonelle sjakkelen.

Wichard har allerede flere typer «soft blocks», men MXL6 skiller seg ut ved at den er ekstremt enkel å montere og å flytte dit du trenger den. Den veier kun 20 gram og ifølge Wichard er bruddstyrken på 2000 kilo, mens arbeidsstyrken er satt til 1000. På METS-messen var det MXL6 som ble vist frem, men Wichard opplyser at de kommer med både MXL8 og 10. MXL6 er for tau opp til 8 mm, MXL8 for opp til 10 mm og den største blokken, MXL10, skal håndtere tautykkelser opp til 14 mm. Vekten på 8 og 10 er henholdsvis 40 og 82 gram, med en bruddstyrke på 2800 og 4800 kilo. Angående bruddstyrke mener Wichard at disse blokkene har opp til tre ganger bruddstyrken enn ordinære blokker, men under halvparten av vekten. MXL-serien har ingen bevegelige deler, men både aluminiumslegeringen og radien i blokken gir ekstremt lite friksjon.

Løkken som følger blokken er i Dynemaa, mens selve blokken er produsert i aluminium. Wichard hevder blokkene er 100 prosent vedlikeholdsfrie. MXL6 var nominert til DAME Awards i Amsterdam, men måtte se seg slått i sin kategori av Spinlocks nye tauledere.

Blokkene koster ca. 600, 900 og 1100 kroner.