Beste båt i Frankrike

Franske Voile kårer den beste seilbåten etter messen i La Rochelle. Vinneren er en blanding av en RM 1260 og J/111.

Publisert Sist oppdatert

JPK 38 FC er like rask som en Pogo på slør, og er bedre på kryss. Innredningen holder også en høyere standard, forteller Loïc Madeline fra Voile, som også er med i Årets Båt juryen.

Lite verft

JPK 38 FC er bygget av JPK Compostes, ledet av Jean-Pierre Kelbert som etter en karriere som brettseiler, startet med brettbygging, før han startet med å bygge seilbåter. Frem til i dag har verftet spesialisert seg på regattabåter. JPK 38 FC, FC står for Fast Cruiser, er deres første modell med turtilpasset innredning.

Seilerens båt

Mens seilbåtmarkedet stadig beveger seg mot å tilby produkter som er tilpasset båtlivet i havn, så er den raske turseileren fra Frankrike en båt som setter seilglede og livet under seil høyt. Den 11,38 meter lange båten veier hele 2000 kilo mindre enn nye Dehler 38, eller 1400 mindre enn Dufour 36P som er mindre. Vektbesparelsen har blitt oppnådd ved å gjøre innredningen enklere, dekket enklere og ved å bygge skroget smartere.

Rask turseiler

Utvelgelsen av Årets Båt i Frankrike starter med en stor gruppe båter hvor både lesere og journalister er med å velge ut de beste båtene. Det beste båtene går videre til nye runder. Topp tre listen ble til slutt J/70, Sense 55 og JPK 38 FC, hvor sistnevnte gikk av med seieren. I fjor var det J/111 som vant.

– Båten klarer å kombinere komfort, seilegenskaper og pris på en utmerket måte, mener Loïc Madeline fra Voile. Han sammenligner båten med RM 1260 og J/111, og mener at verftet har klart å ta det beste fra disse båtene i en og samme båt.

Som RM har JPK 38 FC et høyt overbygg med mye glass. Den har også kraftig knekkspant som gir økt skrogstabilitet. Den har også to ror som gir bra grep på det nesten fire meter brede skroget.

– Båten seiler overraskende bra på kryss, og planer lett på slør, slik som en Pogo, forteller Madeline, som testet båten under tøffe forhold utenfor vestkysten av Frankrike i slutten av september. Bladet har også gjort en 100 nm test av båten.

Flere bestillinger

Det er ikke bare det franske båtbladet som ble begeistret under messen i La Rochelle. Det ble også publikum. Det har ført til at det lille verftet har fylt opp sine ordrebøker. Båten som var utstilt er byggenummer en, og utstyrt med en fast bulb-kjøl og karbonmast. Båten kan også leveres med vippekjøl, slik som Pogo, Seascape 27 og Life 7.5 har. Med denne løsningen får du en kjøl som stikker hele 2,70 når bladet står ned, noe som gir bedre rettende moment og bedre høyde, og kun 1,30 med kjølbladet oppe. Standard T-kjøl stikker 2,15.

Overraskende billig

Seilas har testet JPK 1010 i forbindelse med Årets Båt i 2010. Båten imponerte juryen, men var litt mye racing for å nå opp. Glassfiberarbeidet var supert, og også cockpit og dekksutstyr. JPK 1010 minnet mye om J/111, bare med rorkult. Det er godt det fremdeles bygges båter til seilere som liker rorkult best. JPK 38 FC har to stykker, slik at man slipper å bruke rorkultforlenger hele tiden.

JPK 38 FC koster fra 153 000 euro uten moms, det tilsvarer 1,5 millioner norske kroner. Med svingkjøl kosten den nesten 100 000 kroner med. Det betyr at båten kun er 100 000-200 000 dyrere enn Dehler og Dufour, men billigere enn RM 1060 og J/111.

Les om JPK 1010 her

Noen data

Skroglengde 11,38 m

Vannlinjelengde 10,40 m

Bredde 3,99 m

Dybde T-kjøl 2,15 m

Svingkjøl 1,30 / 2,79 m

Vekt 5000 kg

Ballast 1900 kg

Ståhøyde 1,92 m

Storseil 40 kvm

Forseil 34 kvm

Gennaker 130 kvm

Motor 30 hk

Pris 1,5 millioner kroner

Beste båt i Frankrike
Beste båt i Frankrike
Båten er fri for jålete løsninger som nedsenkete luker og liner i kanaler.
Babord lugar bak er det høyere komfort.
Kartbordet har fått bra med plass, og står i riktig retning.
Det tekniske er montert under cockpiten, og er lett tilgjenglig fra styrbord lugar.
Båten har en 2+1 lugarsløsning. innen for wc er det to sjøkøyer, og tilgang til den elektriske installasjonen.
Badet er enkelt.
Beste båt i Frankrike
Beste båt i Frankrike
JPK 38 FC har to rorkulter.
Store vinduer og et høyt overbygg gir mye lys og luft. Båten har en langsgående bysse.
Båten har et moderne skrog med doble ror. Den kan også leveres med svingkjøl for grunt farvann.
JPK 38 FC ble kåret til Årets Båt i Frankrike i 2013.