Maren (15) satser på klassisk treseiler

En tilfeldig samtale med lederen i Klassisk treseilerklubb førte til at Hurum-jenta Maren Sævold nå er eier av en snart 100 år gammel krysser.

Publisert Sist oppdatert

FRA 1917: Seilas var med Maren Sævold i hennes krysser "Thalia". Fotos: Linn Krogh Hansen

Drøbaksund;

Hun er trener i optimistgjengen på Sætre, seiler fast om bord i Colin Campbells First 45 ”Flying Scotsman”, og seiler i tillegg 2-krona.  Drømmen om en egen seilbåt hadde likevel vært der en stund, da Maren Sævold i sommer plutselig ble eier av ”Thalia”, en 33-foter fra 1917.

At det ble trebåt var ikke noe Maren hadde bestemt seg for på forhånd, men etter å ha snakket med Klassisk trebåtklubb-leder Peter Ennals begynte interessen å melde seg.

– Jeg spurte Peter St. Hansaften om hvor stor båt han hadde da han var på min alder. "52-foter", var svaret. Dermed hadde jeg et godt argument overfor faren min da jeg kort tider etter ble tilbudt en 96 år gammelt krysser på 33 fot, ler Maren, som inviterte Seilas på en kort prøvetur i Drøbaksund i formiddag under friske forhold og byger.

Ikke peiling på tre

– Jeg har jo bare seilt moderne båter med glassfiber og karbonfiber, og har egentlig ikke noe peiling på trebåter, smiler den blide jenta, mens vi går for elmotor ut av hjemmehavnen på Sandtaket i Hurum. Målet er å lære underveis fra grunnen av, og ta det litt etter litt.

Gammledagses vinsjer som må festes i eget kryssholt, lensetakler, og et storseil som er langt med plundrete å få opp enn det hun er vant til er ny erfaring for den entusiatsiske 15-åringen. 

Maskinvaskbar spinnaker

Spinnaker i bomull hører heller ikke med til dagliglivet for seilerjenta. – Det lakenet er jo å regne som en antikvitet. Jeg var hos Christen With for å høre om han kunne gi meg et tilbud på nytt storseil, og da fikk jeg også høre at spinnakeren godt kan vaskes i maskin på 60 grader. Jeg har foreløpig ikke turd å prøve mer enn 30, men vi får se, ler hun.

Men med Peter Ennals i nabolaget og en far som er møbelsnekker, har hun gode rådgivere underveis i oppussingen. Og oppussing skal det bli.

Skal skinne på 100-årsdagen

Maren peker på den lyse treluka over hyttetaket, og sammenlikner med resten av treverket.

– Se på den, man skulle ikke tro at dette var samme tre, luka er jo helt solbleket. Men det er mahogny alt sammen, fastslår hun.

Til vinteren skal alt treverket pusses og lakkes, noe som blir en tidkrevende jobb ifølge eieren. Men hun er supermotivert og gleder seg til å gå i gang  med. Faktisk har hun allerede begynt, og pusset deler av  skottet ved siden av luka. Når den gamle damen fyller 100 år om fire år skal hun være skinnende vakker, lover eieren.

 Se videosnutt fra dagens seilas utenfor Hurum.

Du kan lese mer om Maren Sævolds ”Thalia” i en senere papirutgave av Seilas.

På vei ut fra havnen til Drøbaksund.
Maren har valgt elmotor, som demonteres og tas inn etter bruk. Dette er forøvrig det eneste elektriske hun vil ha om bord i "Thalia".
Frisk bør i Drøbaksund fredag 20.juli.
Å heise storseilet tar litt mer tid enn på moderne båter, ikke minst på grunn av lensetaklene.