Skjermbilde av Appen til North Sails på iPhone
Analysen går ut på å ta bilder av seilet og måle busen ved hjelp av trimmestripene i seilet.

Trim seilene som de store

North Sails i Norge holdt seminar om hvordan du kan analysere dine egne seil.

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: Seilloftet til North i Leangbukta var fyldt opp.

– Vi vet vi skal stramme fallet og uthall når det blåser, men det er hva som hender med seilet som er det viktigste. Vi trimmer seilet for å få en mer effektiv fasong. Det er seilets fasong som betyr om båten går fort eller ikke, forteller Thomas Nilsson hos North under foredraget i kveld.

For å seile optimalt må seilfasongen analyseres. Til det trengs det et kamera. Kameraet bør ha en vidvinkel. Et seil har gjerne tre trimmestriper, og disse stripene bør komme med på bildet. Det er en fordel å ta bildet på skrå for å få mest mulig av seilet. Ideelt er å ligge på dekk i båtens senter, eller ta bilde opp gjennom luken. Bildet bør tas fra midten av seilet. På seil fra North er det et merke der det er ideelt å ta bildet, forteller Thomas Nilsson.

Ta notater

Nilson bruker gjerne mobilen til å fotografere seil, og liker Appen Evernote. Med den kan han skrive notater til bildet. Notatene bør inneholde hva slags seil det er bilde av, hvordan riggen er trimmet, vind og bølgeforhold osv. Noter også alderen på seilet og hvor mange timer det har vært brukt.

Ta utskrift

Ved å tegne en rett linje over stripen fra forlik til akterlik kan man finne ut hvor dypt seilet er, hvor langt bak busen er og hvor mye seilet tvister. Noen tar utskrifter av slike bildet på overheadpapir, og tar det med om bord i båten som et verktøy for å trimme seilene. Ved hjelp av bilder er det mulig å analyser om seilet er utblåst, eller om hvordan man skal trimme mest effektivt for å få seilet til å få en bedre fasong.

Egen app

North har utviklet en egen app for å analyser seil. Den kan lastes ned fra AppStore og koster 42 kroner. Appen fungerer både til iPad og iPhone, og Nilsson presser på for at North skal lage en Android-versjon også. Appen er lett å bruke. Du tar først bilde, og hener dette bildet opp med appen hvor du tegner opp linjer etter busen i seilet. Programmet regner så ut hvor dypt seilet er og hvor langt bak busen er. Det viser også tvisten. Appen gjør deg til en profesjonell trimmer som jobber etter samme prinsipper som proffene.

Analyse

– Ta bilder, noter trimmen, trim om og ta nye bilder, og sammenlign bildene. Da vil du ikke bare trimme etter synsing, men etter fakta, forteller Nilsson. Han tar gjerne i mot e-post fra seilere som vil ha en vurdering av sine seil. Appen fyller automatisk ut de opplysningene Nilsson trenger for å bedømme seilene.

Les mer om foredraget her.

Pål Tønnesson viser hvordan appen-virker på en iPad tilkoblet en prosjektor.