Grand Soleil tilbake

Lunde Båt skal selge de elegante italienske båtene, og deres nye 39-foter har blitt en lekkerbisken. Petter Antonsen rapporterer fra utstillingen i Paris.

Publisert Sist oppdatert

Norge var et godt marked for Grand Soleil, men etter at Per Christian Bordal la ned salget for noen år siden har det vært stille. Men ikke i Italia. Der har verftet utviklet nye modeller, og deres nye 39-foter er en megets spennende båt for det norske markedet.

Kjøpt av Bavaria

For ett år siden ble det kjent at Bavaria-eierne hadde kjøpt opp Dufour og Grand Soleil. I følge markedssjef Lorenza Turrisi hos Grand Soleil har det vært få forandringer i verftets salgsstrategi etter at de nye eierne kom inn. Så langt er det felles innkjøpsordninger som har vært den største forandringen, og det gjør at verftet kan bygge båter billigere.

Testet i Italia

Årets Båt kollega Vanni Galgani har testet Grand Soleil 39, og har stor tro på båten. Han mener at dette vil bli en viktig modell for verftet. I hans test over åtte sider i bladet Fare Vela blir Grand Soleil 39 sammenlignet med Xp 38, Solaris One 37 og Comer 38s. Comet er billigst og koster 162.000 euro, Grand Soleil koster 185.000, Xp 38 218.000 euro og Solaris One 37 koster 220.500 euro.

Imponert nordmann

Peter Antonsen er i Paris og har sendt oss bilder og rapport fra messen. Han ble meget imponert over Grand Soleil 39. Båten er i en klasse for seg selv. Det er et smykke, forteller en begeistret nordmann fra Paris. Du kan se det er mange tanker bak båten og at det er blitt mye tid både på utvikling og bygging av modellen.

Antonsen har også sett på Xp 38, siste nytt fra X-Yachts på messen.

– X-yachts har tatt et skritt videre. Cockpit og dekksutsyr er i toppklasse, og det er stort fokus på å seile fort. Innredningen er også ny. Jeg har ikke helt blitt vant til de hvite flatene, og syns båten ser billigere ut under dekk en tidligere båter fra det danske verftet, forteller Antonsen.

To veier

Grand Soleil har ofte blitt sammenlignet med X-Yacht. Med verftenes to nye modeller ser det ut som at de går i to ulike retninger. X-Yachts blir enda mer sporty, mens Grand Soleil blir enda mer eksklusiv. Grand Soleil er en fot lengre og har mer volum i skroget. Det gjør at 39-foteren kan levers også med to bad. Med kun ett bad bak får båten en stor forpigg.

                     Grand Soleil 39            Xp38


LOA                        11,82 m           11,58 m


LWL                        10,40 m          10,36 m


Dybde               2,40/2,00 m    2,40/2,10 m


Vekt                         6820 kg         6410 kg


Ballast                     2450 kg          2760 kg


Storseil                  49,6 kvm           48 kvm

Fokk                      38,2 kvm         39,5 kvm


Spinnaker               130 kvm         130 kvm

Pris                 185.000 euro         218.500 euro

Grand Soleil tilbake
Grand Soleil tilbake
Grand Soleil tilbake
Grand Soleil tilbake
Grand Soleil tilbake
Båten har et lite kartbord.
Grand Soleil har nå valgt en tradisjonell bysseløsning.
Båten levers med to eller tre lugarer. Man kan også velge om man skal ha ett eller to bad.
Grand Soleil tilbake
Doble ratt er nå en selvfølge på en slik båt. Cockpitbordet er nedsenkbart i cockpitdørken.
Liner er ført under dekk.
Ninsjene er nedsenket i dekk.
Heller ikke Grand Soleil har funnet en god plass for plotteren.
Xp 38 er en mer sporty båt enn Grand Soleil 39 på godt og vondt.
Grand Soleil er testet i siste fare Vela.
Grand Soleil tilbake
Grand Soleil tilbake