Jeg har forsøkt å få batens data fra Tacktick over iAIS til iPad, uten resultat, men AIS dataene får jeg.
Instrumentet viser også spenningen på forbruksbatteriet.
Uten kabel sparer man vekt og arbeid.
Raymarine kjøper Tacktick

Raymarine kjøper Tacktick

Tacktick er ledende på trådløse instrumenter og har noen unike egenskaper, men produktene trenger utvikling. Det kan Raymarine gi dem.

Publisert Sist oppdatert

Jeg er i ferd med å teste ut instrumentpakken fra Tacktick og har alt fått et elsk hat forhold til systmet. Jeg elsker konseptet, men missliker alt rundt det.

Enkel montering

Jeg har montert T104-systemet med vind, fart og dybde. Dette er et avansert regattasystem til en heftig pris, 19.480,- hos Seatronic.

Fordelen med systemet er at du kan montere den selv. Det unike er at vindgiveren i mastetoppen sender trådløse signaler, slik at du slipper kabel i masta. Jeg trakk ut over en kilo fra min. Men først monterne jeg logg og dybdemåler, og da måtte jeg borre hull i skroget. Dette må selvfølgelig gjøres når båten står på land. Dette er det jeg gruet meg til, men det gikk overraskende greit. Du må også montere to bokser som sender og mottar data. Disse er de eneste enhetene som trenger strøm.

Fungerer uten strøm

I pakken er det også to multiinstrumenter, og disse er drevet av et lite solcellepanel på toppen av instrumentene. Det er også solcellepanel på vindgiveren. Selv boksene som er tilkoblet 12 volt har innebygd batteri, slik at de også fungerer om strømmen er skrudd av. Med strømmen på drar de minimalt med strøm.

Kan bygges ut

Hadde jeg seilt regatta med min TwoStar ville jeg hatt Tackticks masteinstrumenter høyt på ønskelisten. Også deres lille vanntette håndkontroll. Instrumentene er fantastiske ved at de kan flyttes rundt i båten, eller at du kan koble til flere, uten noen form for installering.

Missliker

Systemet ser ut til å fungere bra, men loggen viser for lite i fart rundt 4-5 knop. Jeg justerte loggen, men da ble den feil i lavere og høyere hastigheter. Dette er noe jeg ikke finner ut av, og nettsidene til Tacktick ser ut til å vært snekret sammen i 1998. (Det er akkurat kommet i ny drakt nå) Også dokumentasjonen virker som er fra 90-tallet. Nå som vi har blitt bortskjemte med iPhone, så vet jeg hvor enkelt og bra dette kan gjøres. Men det gjelder det meste av båtutstyr. Kjøpte en Standard Horizon VHF med GPS. Ledende på funksjoner, men innpakningen og dokumentasjonen er som en PC fra slutten av 80-tallet. Hvordan ville en VHF sett ut om Apple skulle laget den?

Tacktick er unike og har ligget milevis foran konkurrentene, men de må allikevel utvikle produktet. Det håper jeg Raymarine klarer.

Tungvint brukergrensesnitt

Jeg er overrasket over hvor mange funksjoner systemet har, og skulle ønske at jeg kunne benytte dem. Men slik er det med båtelektronikk. Nesten ingen kan kalibrere instrumentene, så på dette feltet må alle produsenter skjerpe seg. Jeg har vært en mester på å stille digitale klokker siden 80-tallet, og har knotet meg frem i de fleste menyer, men på Tacktick har jeg enda ikke klart å sette tiden på klokken. Men i min iver på å finne ut av det, har jeg kommet over mye jeg ikke viste. Signalstyrken på NMEA osv. Jeg kan også kalibrere farten, skifte fra Knop til m/s sette dybdealarmer osv.

En av funksjonene som jeg mente jeg måtte ha, var NMEA. Uten NMEA kunne jeg klart meg med et langt billigere produkt. Jeg har koblet NMEA til iAIS-boks om bord, som skal sende båtens date videre til iPhone og iPad. Jeg får inn AIS, dataene, men ikke dataene fra Tacktick. Irriterende.

Råd til Raymarine

• Tacktick er et unikt produkt, men regattaseilbåtmarkedet er for lite, ærlig med skremmende høye priser. Volumet må opp, og man må tenke nytt. Lag et system man også kan sette på hytta eller på brygga, eller en rundingsbøye.

• Når man kan lage badvekt med WiFi til iPhonen, så burde også Tackticks vindmåler sende WiFi. Da får man en åpen standard med helt nye muligheter.

• Lag et mulitidisplay med høy oppløsning, gjerne i s/h. Det gjør at man kan utvikle en enklere menysystem uten alle forkortelsene.

• Lag et system hvor hovedfunksjonene kommer bedre frem, og gjem unna de man sjeldent bruker.

• Lag et bedre system for å laste ned PDFer og for enklere feilsøking. (Har ikke studert den nye nettsiden)

• Moderniser til NMEA 2000-standarden

• Legg inn GPS imtigrert i systemet. Det kunne vært i multiinstrumentet, slik at dette kunne fungert uavhengig av resten.

• Kopier ProStart fra Velocitek

• Se og lær av hva Apple har klart. Tenk. Hvordan ville disse instrumentene vært om Apple hadde laget dem. Og hvordan ville dokumentasjonen vært.