Søk i arkivet

Optimist med vingseil

America’s Cup seilere har pimpet barnas jolle.

Store bildet: President for IODA, Peter Barclay (venstre) med 2011 Optimist Worlds kommitemedlem Peter Dawson med det nye vingseilet. Foto: Terry Nicholas.

Teknologi som blir utviklet under America’s Cup har alltid blitt overført til vanlig seiling. 34. America’s Cup vil seiles med katamaraner med vingseil, vingseilet på optimisten viser at teknologien er overførbar.

Ideen ble født i New Zealand hvor noen 470 seilere som bygger greier for surfbrett og skateboards fant ut at toppdelen av vingmasten fra en A-Class katamaran hadde den samme størrelsen som en optimistrigg. Denne delen var det lett å tilpasse optimistmasten.

Riggen har ikke blitt testet mot andre optimister enda. Trykket i riggen ligger litt lengre frem enn vanlig optimistrigg, slik at båten har litt lite trykk på roret.

Vingseilet er ikke lov å bruke, men løsningen viser hvor enkelt den nye teknologien kan brukes.

Les mer her
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen