Telenor har så langt gitt best resultat. Her fra målingen med app-en Speedtest.net fra Skjeløy
Testutsyret. Router fra ICE og Telenor. Netcom på iPhone og iPad, samt en Macbook Air.

Testing av mobilt bredbånd i gang

Hastigheten har økt, dekningen bedre og kostnadene er lavere. Vi er i gang å tester internett for båten med løsninger fra Netcom, Telenor og ICE. Vi ønsker hjelp av deg til testen.

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: Båtpuss og testeing av mobilt bredbånd på Skjeløy i Østfold lørdag.

Testen er omfattene. Ikke bare tester vi løsninger fra tre ulike operatører. Vi tester dem også på tre ulike plattformer, PC, iPad og mobiltelefon. Vi har konsentrert oss til produkter som fungerer som en router, og som skaper et trådløst nettverk.

Fra Ice.net bruker vi deres store og boks som både går på 12 volt og batteri. Fra Telenor bruker vi deres lille nette router som går på batteri, og kan lades via 12 volt, og fra Netcom bruker vi iPhone 4 som er satt opp som router, noe som site versjon av oprativsystemet gir mulighet for å gjøre.

Dårlig start for Netcom

I redaksjonen har vi en bedriftsløsning fra Netcom, men bruker også ICE for å være sikker på å få god dekning. ICE har en fordel med at det ikke er noe dyrere å bruke i Sverige og Danmark enn i Norge. For tre år siden brukte vi svært mye ICE, men den siste tiden har jeg opplevde at Netcom er enklere å bruke, og gir høyere fart. I tillegg har jeg fått låne min brors lille router fra Telenor som skal testes sammen med det nevnte utstyret fra forskjellige steder på Østlandet. Første gang utstyret var rigget opp, og testet samtidig hjemme hos meg på Nesøya var Telenor raskest med ICE hakk i hel. Netcom har ikke 3G-dekning der jeg bor, og ga svært dårlig resultat.

Tvilligkort

Litt skuffende at løsningen jeg betaler mest for nesten ikke fungerer i eget hjem, men det er ikke der jeg bruker det mobile bredbåndet mest. Fordi jeg også har en iPad med 3G har jeg fått et tvilling SIM kort til leserbrettet. Ønsker man mobilt bredbånd er det smart med et tvillingkort, slik at man får alt på ett abonnement. Tidligere var det vanlig å få mobilt bredbånd på en USB-pinne, men nå er små routere mer populært. Det gjør at man kan få internett som WiFi signaler fra boksen som tar inn bredbåndsignalene. Med iPhone 4 kan man sette opp selve telefonen som en trådløs router, slik at den lille telefonen kan sette opp et trådløst internettverk om bord i båten, og dette er en løsning som jeg bruker.

Raskest på iPad

Moderne mobiltelefoner har blitt som en liten PC. Man kan lese nettsider og laste ned mail. Man kan til og med se på TV, høre på Spootfy, eller radio over nettet. For å teste farten på bredbåndet bruker en gratis App, med navn Speedtest.net på iPad og iPhone. For å måle farten på PC bruker vi en tjeneste som ligger på itavisen.no. Målingene så langt viser at farten er gjevnt over er raskest på iPad i forhold til mobiltelefonen og PCen, selv om vi er på samme mobile bredbånd. Men målingene viser også at resultatene varierer mye fra minutt til minutt.

Måling på havet

Foruten målingene vi gjør nå på Østlandet har vi også fått en ekstern seiler med ICE om bord til å utføre omfattende feltarbeid for oss. Han seilte fra Bodø til Gøteborg i mars og noterte seg dekning og hastighet. Spesielt spennende var målingene har gjorde hver time fra overfarten fra Egersund til Gøteborg hvor han passerte Skagen på ferden.

Vi ønsker mer data

For å få testen så rettferdig som mulig, ønsker vi målinger fra deg, helst fra havner, eller fra sjøen. Bruk speedtest.net for å måle farten fra din iPhone eller iPad, eller bruk tjenesten fra ITAvisen for å måle farten fra en PC.

Noter posisjon og farten på nettet, og send ditt resultat til oss på e-post, eller skriv det inn som en kommentar til artikkelen.

Netcom hadde ikke 3G-dekning under målingen på Nesøya og falt helt igjennom. Her et skjermbildet fra bredbåndtesten til ITavisen.