HP 1030
HP med moderne Express
HP med moderne Express
HP med moderne Express

HP med moderne Express

Hans Pettersson utvikler en seilbåt på 8,5 metersom skal seile rundt det meste på fjorden.

Publisert Sist oppdatert

Nye HP 850 bygger på samme ideer som HP 1030 og er også tegnet av CDE Danish Marine Design. Men den nye 8,5 meter lange båten vil være enda mer sporty, og enklere under dekk. HP 850 vil bli svært rask og kommer lett i plan, og vil holde følge med en HP 1030 under mange forhold. For å konkurrere mot brukte First Class 8, J/80 og Ekspresser må det være noe nytt og unikt. HP 850 vil gi unike seilopplevelser, mener Pettersson. HP 850 vil bli lillesøsteren til HP 1030, og båt nummer to i serien.

Lys i tunellen

Hans Pettersson fikk en tøff start med HP 1030. Firmaet som startet å produsere båten i 2007 gikk konkurs og tillitten i markedet ble redusert. Nå ser det ut som Hans Pettersson begynner å få tak på sakene og har syv nye båter under produksjon i Sverige. Disse blir ferdig før neste sesong, og flere kommer til Norge.

De nye båtene får en høyere finish under dekk. De første båtene har ikke holdt høy nok standard for å overbevise potensielle kunder, forteller Hans Pettersson til Seilas.

Nå som foretningsmodellen har falt på plass, tar Pettersson neste skritt og utvikler en ny mindre båt sammen med CDE Danish Marine Design.

Liten og sporty

Hans Pettersson mener det er feil å sammenligne båten med Express fordi HP 850 er nesten en meter lengre og har mye mer seil, men HP 850 vil gi seilere mye av det Expressen ga seilere på 70 og 80-tallet. Sporty seilegenskaper til en ikke for alt for høy pris, samt muligheter for enkel turseilas.

Lett, bred og stiv

HP 850 vil veie mindre enn en Express, men ha like tung kjøl. Men ballasten på HP 850 vil ligge svært dypt, noe som vil gi en stor vektarm, og bidra til høy stabilitet. Båten vil også være bred over dekk, så noen tunge rumper på ripa vil bidra til å ha enda mer kraft i seilene. Høy stabilitet kreves for å temme gennekaren som er dobbelt så stor som spinnakeren på en Express.

Planer i syv m/s

Alt i 14 knops vind vil det lønne seg å skjære opp på lens for å legge HP 850 i plan. Da vil jibbevinklen være på 150 grader og farten på over 8 knop. Skjærer man opp til 135 grader vil farten øke til over 9 knop i følge båtens polardiagram. På kryss vil farten ligge på rundt seks knop på en sann kryssvinkel på 40 grader.

Moderne rigg

Hans Pettersson går for karbonmast på den lille nyheten. Han forteller at prisforskjellen mellom aluminiumsmaster og karbonmasten minker, og at et karbonmast passer konseptet best. Båten får en moderne rigg med et storseil med firkant topp, og muligheter for å heise genneakeren til mastetoppen. Da er det en fordel med karbonfibernes egenskaper, mener Pettersson.

Storseilet vil bli på nesten 30 kvm. Til sammenligning har Expressen et storseil på 17 kvm. Ekspressens fokk er på 14.5 kvm, mens fokken på HP850 er på 18,8 kvm.

Enkel under dekk

For å holde vekten og kostnadene nede vil HP 850 få en enkel innredning. Båten vil få et enkelt elektrisk anlegg og et kokeapparat på sprit. Det blir fult mulig å sove i båten, men innredningen blir enkel. Den er beregnet for fire personer. Båten vil få en vanntank på 40 liter og en porta potti toalett. Men jeg har tegninger på båten med en turinnreding med akterlugar og lukket wc.

Båten vil heller ikke ha innenbordsmotor, men få en luke for påhengeren i cockpiten.

Seilklar til høsten

Hans Pettersson forteller at båten er prosjektert til å koste 600 000,- svenske kroner inkludert moms, og seil.

Pluggen til skroget er alt i produksjon, og snart starter arbeidet med dekket også. Planen er å få båten seilklar til høstens båtmesser.

Det er en tøff satsning Pettersson gjør. Det er få andre verft som tør å satse med båter i denne størrelsen. Konkurransen fra bruktmarkedet er for stort. Pettersson satser på å lage en båt med seilegenskaper ingen bruktbåter kan matche. I dagens marked vil ha konkurrere mest mot de spreke dagseilerne, og på det området vil han vinne på pris.

                             HP 850    Express

Lengde                  8.50 m    7,77 m

Bredde                  3.05 m     2,49 m

Vannlinjelengde    7.56 m     6,6 m

Vannlinjebredde   2.06 m    -

Dybde                   1.80 m     1,45 m

Mastehøyde       13.60 m     12,0 m

Vekt                   1 650 kg     1 800 kg.

Ballast                   800 kg     800 kg.

Sail area

Storseil                 29.6 kvm  17,5 kvm

Jib 110 % app.     18.8 kvm  14,5 kvm

Spinnaker             90.0 kvm    45 kvm