Søk i arkivet

Elan 350 med masten oppe.
Elan 350 med masten oppe.
Festet til blokka til akterstaget røk.
Festet til blokka til akterstaget røk.
Akterstaget er festet i kun et punkt på hekken på Elan 350.
Akterstaget er festet i kun et punkt på hekken på Elan 350.

Mistet masten under test

Elan 350 fikk røsket ut akterstagfestet under tøff gennakerslør.

Curt Gelin har denne uken testet raske 35-fotere for Seilas og det svenske båtbladet Segling. Med på testen var Dehler 35, First 35, Elan 350 og Jeanneau 36i Performance. Vinden var frisk, 12-13 m/s den første dagen. Den andre dagen hadde vinden økt til 15-16 m/s.
– Jeg var om bord i First 35 når det skjedde. Vi hadde rundet en stake etter en hard kryss og falt av på slør. Når jeg så etter Elan 350 for å se hvor langt foran den lå, kunne jeg ikke se den, bare noe hvit duk. Med telelinsen kunne jeg se at masten var brukket og den hvite gennakeren som blafret. Vi tok ned seilene, og det samme gjorde Dehler 35 for å bistå. Selv et tankskip kom for å hjelpe. Mest nytte fikk vi fra en liten landstedsbåt som hadde baufil om bord, forteller Curt Gelin til Seilas.

Skulle sette rekord
Gutta om bord i Elan 350 ønsket å se hvor fort de kunne få båten til å seile. Elan 350 har et planene skrog, og de tøffe forholdene ville virkelig vise hva båten var god for. Da gennakeren fylte ble kreftene for store for innfestningen av akterstaget.

Konstruksjonsfeil

Dekksutrustningen på Elna 350 er utviklet av Harken i Italia i følge Mats Runström i Nordic Yachts som selger Elan i Sverige. Han fikk folk fra verftet raskt til å inspisere svakhetene. De har alt kommet opp med en forklaring.
Elan mener at ulykken skjedde på grunn av feilmontering på verftet under installasjonen av akterstagsblokken. Teknisk instruks har ikke blitt fulgt som førte til en svakhet i feste mellom blokk og dekk.
For å hindre fremtidige feil vil verftsarbeiderne bli instruert, og båtene bedre kontrollert på dette området. Vi mener at dette har vært ett engangs tilfelle, men vil kontakte våre kjøpere og selgere for å gjøre en ekstra kontroll.
Vårt mål og vårt varemerkes løfte er å garantere våre kunder den aller beste kvalitet, står det i kommentaren fra Elan-verftet.

Testen av disse båtene vil komme i Seilas i vinter/vår 2011. Seilas vil også teste Elan 350 i forbindelse med «Årets Båt» i Barcelona i november.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen