Med en beskyttelse til 20 dollar kan du bruke leketøyet i cockpiten.
Prisen på kartene til iPad er meget hyggelige. Du laster ned programmet fra Apples App-store.
iPad fungerer bra ute, men er best i skyggen.

Navionics på iPad imponerer

Kartprogram på den nye dingsen fra Apple setter ny standard.

Publisert Sist oppdatert

Navionics lager kart, men var tidlig ute med å utvikle kartprogramvare for Apples iPhone. Programvaren for telefonen har blitt meget populær, og med telefonens innebygget GPS og gode skjerm er resultatet overraskende bra. Programvaren har i løpet av tiden blitt flere ganger forbedret. Grafikken på den lille telefonen er også imponerende bra, og gjør at man kan zoome raskere enn på de fleste plottere.

Flott skjerm

På iPad får du en skjerm som få plottere kan matche, både i størrelse og oppløsning. Skjermen er på 9,7 tommer og har en oppløsning på 1024 x 768 punkter. Skjermen er også lyssterk, og kan brukes ute. Lysstryrken er som på en iPhone. I direkte sol, så finnes det nok plottere med bedre skjerm, men kan du bruke iPhone på stranden, klarer du nok også å navigere med iPad i cockpiten. iPad har en mulighet for å vise innholdet på en ekstern skjerm, men dette må skrives inn i programmet. Det har ikke Navionics gjort. – For øyeblikket har vi ingen funksjon som gjør at brukeren kan få videosignaler ut fra iPaden, forteller Rossella Simonetti hos Navionics.

Med eller uten GPS

iPad får du i to utgaver. Utgaven med innegygget 3G mottak har også innebygget GPS. Vår utgave har ikke det, slik at båtens posisjon i kartet vises ikke. Rossella Simonetti til Seilas at hun ikke kjenner til noen ekstert GPS antenne som fungerer med iPad, men jeg regner med at et slikt produkt vil med tiden dukke opp slik at man kan bruke iPad uten innebygget GPS til navigering også. Denne har bluetooth, så det er mer snakk om å få enhetene til å snakke sammen.

Gratis havneoversikt på iPhone, les: Finn din egen lune vik på iPhone

Likt som iPhone

Funksjonene på iPad er nesten identiske med Navionics på iPhone, bare at du har et mye større kart å jobbe med. Oppdateringen av kartene går overraskende kjapt, men iPhone virker enda raskere, men dette er fordi iPhone har mye mindre data å tygge.

Du kan søke opp havner, og finne steder av interesse. Du kan også legge opp en seilingsrute med noen fingerklikk. Brukergrensesnittet er unikt. Langt foran de fleste produsentene av båt elektronikk. Det blir spennende å se hvem som tar iPad inn i varmen. Navico har lansert et anlegg hvor du bruker innholdet på telefonen eller iPoden for å spille av musikk og film. Det er en god ide å bruke Apples teknologi og brukervennlighet sammen med båtens elektronikk.

iPhone har blitt et produkt med mange anvendelser på sjøen.

Les: Seks iPhone-programmer for båtturen

Fremdeles billig

iPad er ikke i salg i Norge enda. I USA koster den billigste utgaven 500 dollar, eller godt under 4000 kroner. Utgaven med GPS koster 630 dollar i USA, eller ca 4300 kroner med dagens kurs. I tillegg kommer moms inn til Norge. Når produktene kommer i salg i Norge vil nok prisen ligge godt over dette.

Navionics selger kartene med programmet svært billig. Dette kan de gjøre fordi selskapet kan ta all avansen selv. Hele Norge for iPhone koster 139 kroner. For iPad er prisen 209 kroner.

På iPhone får du nå sjøkart gratis, les: Gratis sjøkart for iPhone

Værbeskyttelse

iPad er ikke laget for bruk i båt, men selvfølgelig har noen funnet på en løsning for dette problemet. På ebay får du kjøpt en pose for iPaden, slik at den er beskyttet mot vann. WaterGuard for iPad koster bare 20 dollar.

Digital bokhylle

Med iPad kan du laste ned bøker og blader. Er du abonnent kan du alt i dag lese våre blader elektronisk på iPad gratis.

Se hvordan den elektroniske utgaven av Seilas er på iPad her.