Røkkes nye superbåt får avansert stueplass for seilene

Kjell Inge Røkke vi ha bort rullen med code 0 seilet når han seiler bidevind.

Publisert Sist oppdatert

Av de ting Røkke har lagt særlig vekt på under utviklingen av seilplanet på sin nye 66 meter superbåt, for tiden under bygging etter Ed Dubois tegninger ved Vitters verft i Zwartsluis i Nederland, er et effektivt seilplan for bidevindsseilas. Da vil han nødig ha seil på rull som forstyrrer vindstrømmen til fokka.

Code 0 seilet som normalt på en båt av denne størrelsen blir stående på rull foran fokka, veier ca 500 kg og representerer både motstand og vekt ugunstig plassert. Røkke vil derfor ha seilet unna, og han vil slippe å ha folk på fordekket til å bakse med det enorme seilet. Derfor har han fått utviklet en enorm trommel, plassert under dekk i båtens lengderetning, som kan ta opp hele det store seilet etter at det er rullet opp. Både code 0 seilet og stagseilet kan på den måten dras under dekk effektivt og hurtig, uten menneskekraft.

En prototype av trommelen har vært testet ved verftet etter uktivklingarbeide av designer Dubois, mastebyggeren Southern Spars og Nigel Ingrams firma MCM som er prosjektansvarlig under byggingen av båten