Genial batterilader

C-Tek er nominert til Dame Award for en smart elektronikk som både fungerer som regulator for solcellepanel samt lader for båtens batterier.

Publisert Sist oppdatert

CTEK D250S gjør tre ting. Den lader batteriene fra landstrøm og fungerer også som et skille relé mellom startbatteri og forbruksbatteri og kan derfor lade to batteribanker optimalt på en gang. Laderen fungerer også som en regulator for solcellepanel. En slik regulator kreves sammen med solcellepanel for å styre strømmen inn mot batteriene og koster rundt 1000 kroner.

Tåler sprut og støv

CTEK D250S har en IP65 beskyttelse. Det betyr at laderen tåler sprut og støv, noe som gjør den plasseringsvennelig. Laderen måler temperaturen og regulerer ladestrømmen etter batterienes omgivelser. Laderen bør derfor plasseres nær batteriene. CTEK D250S veier under en kilo og er kun en grunnflate på 19,2 x 11 cm. Høyden er på 6,5 cm.

Skal være effektiv

Laderen har ingen innbygget vifte for å kjøle seg selv ned, noe som vanligvis gjør et slikt produkt mindre effektivt. Produsenten hevder at laderen har en effekt på 95 prosent av strømmen som går inn, noe som høres meget bra ut.

Smart lader

CTEK D250S har en sensor som gjør at batteriene lades optimalt. Den styrer spenning og strømmengde etter batteriets ladenivå og tilstand. Når batteriet begynner å fylle seg, går laderen over til topplading modus, og når det er fult vil laderen automatisk vedlikeholdslade batteriet. Laderen har også en funksjon som kan redde skadete batterier. Maks ladekapasitet er 20A. Laderen fungerer for batteribanker mellom 40 A og 500 Ah.

Den svenske elektronikkprodusenten CTEK er nominert til Dame Award. Prisen blir gitt ut denne uken under METS utstillingen.. Du finner listen over de nominerte produktene her.