Seilbåtsalg halvert i Europa

Seilbåtsalget stupte i fjor med 85 prosent i Storbritannia og 70 prosent i Skandinavia, viser tallene til en av verdens største produsenter.

Publisert Sist oppdatert

Farten gikk ut av markedet i år. Illustrasjonfoto Seilas

Franske Jeanneau er sammen med søsterselskapet Beneteau blant verdens største produsenter av seilbåter. Siste året har salget stupt for de to gigantene. Jeanneau har avvikende regnskapsår, og kan melde om en halvering av salget i Europa i år sammenlignet med i fjor.

Ifølge Jeanneau-forhandler Heitmann Marin har salget gått ned med ca 55 prosent her i Norge. Han tror dette er litt mindre enn nedgangen totalt for seilbåtsalget, som han anslår vil ligge rundt 60 prosent for det norske markedet i år. Heitmann Marin hadde 16 millioner kroner i egenkapital ved utgangen av 2008, og er en solid aktør på det norske markedet. Ifølge Heitmann har også produsenten Jeanneau en solid økonomisk plattform.

Les også: Medvind for Heitmann

Vår skandinaviske naboland er enda hardere rammet av finanskrisen enn oss. Nedgangen i salget av Jeanneaubåter i Skandinavia er på 70 prosent. Aller hardest rammet er Storbritannia, men en nedgang på hele 85 prosent, opplyser Heitmann. Også i Spania og Tyskland er Jeanneauforhandlerne i hardt vær, mens det franske og italienske markedet er bedre. I Italia er det ingen nedgang i salget av Jeanneaubåter i år.