Thruster basert på vannjet

Thruster basert på vannjet

Nederlandske WillDo BV anvender vannjet-teknologi for manøvreringshjelp i båt.

Publisert Sist oppdatert

I motsetning til konvensjonelle thruster systemer er WillDo Jet Thruster basert på vannjet prinsippet. Vannjet er anerkjent og vel utprøvet.

- Hittil har majoriteten av salgene og installasjoner vært i motor båt markedet, men systemet passer like godt for seilbåt, sier Per Olsen i Equi-Mar AS som er forhandler og disgtributør at WillDo produktene i Norge.

 

WillDo Jet Thrusters leveres med 20 -120 kg skyvekraft og er beregnet for fartøyer av alle materialer i størrelse fra 24 – 50 fot og leveres i Single og Combi versjon. Single systemene har to vannjet dyser som installeres i båtens baug, alternativt i akter ende om en konvensjonell  thruster er installert i båtens baug. Combi modellen har fire vannjet dyser som installeres i båtens baug og akter ende. Med en slik løsning kan man manøvrere båten rett sidevegs eller snu den rundt sitt eget senter punkt.

 

Single versjonen kan om ønskelig ved en senere anledning utvides til å bli et Combi system. Begge løsningene kan leveres med fjernkontroll.

 

- En av fordelene med WillDo Jet Thruster er at vannjet dysene tar liten plass og er enkle å installere om bord. Dyse åpningene er fra 30 – 50 m.m. i diameter, avhengig av størrelsen på systemet. Da vannjet dysene installeres rett i skrogsiden unngår man store tuneller. Kjente utfordringer for thrustere akter der systemet er montert utenpå akterspeilet og effekten reduseres fordi vannstrålen treffer så vel trimflaps som drev unngås også. Andre fordeler er at WillDo Jet Thrusters enkelt kan installeres i fartøyer der akterenden er buet. Nevnes bør også at WillDo Jet Thrusters av omgivelsene oppfattes som lydløse.

 

- Vi har innstallert WillDo Jet Thruster EL-40 Combi i vår 33 fot demobåt, Bayliner 3058 Command Bridge, sier Olsen

 

Betegnelsen EL betyr at systemet er elektrisk drevet, men WillDo Jet Thrusters finnes også i versjoner med hydraulisk drift, direkte drift (koblet til motoren), utover en dieseldreven versjon hvor WillDo Jet Thrusterne drives av en egen tosylindret luftkjølt diesel motor.

 

WillDo Jet Thrusters er meget fleksibelt og består av en pumpe som installeres hvor som helst om bord. Dette kan for eksempel være i båtens motorrom, stuverom eller under en køye. Pumpen suger inn vann under båten leder vannet i spesialtilpassede slanger via elektrisk drevene kontrollventiler og ut igjenom valgte vannjet dyse.

Systemene betjenes av Joy-Sticks som plasseres på ved fartøyets styreposisjon.

 For mer informasjon