BMW Oracle løfter skrogene
BMW Oracle løfter skrogene
BMW Oracle løfter skrogene

BMW Oracle løfter skrogene

Neste America’s Cup blir avgjort i kjempe flerskrogsbåter. Den amerikanske utfordreren fintuner formen. Se film

Publisert Sist oppdatert

BMW Oracles trimaran har fått navnet «BOR 90», men monsteret blir kaldt Dogzilla. Båten kom på vannet i september i fjor, men har til np kun blitt seilt forsiktig.

Nye bauger

BMW Oracels trimaran ble i mars sendt inn for ombygging. Den har nå fått sideskrog med negativ baug slik som på skrogene til den nye båten. Trimaranen er stappfull av sensorer som gir 26.000 datapunkter som teknikerne bruker for å analysere og optimalisere båten. Det har så langt gått med 130.000 timer for å bygge «Bor 90».

Kan seile 50 knop

James Spithill, rormann på «Bor 90» har gode dager utenfor San Diego for tiden.

– Alle gjør noe som aldri har blitt gjort før og flytter grenser. Det er aldri et kjedelig minutt. Kraften i forhold til vekten er ikke til å tro. Ingen har opplevd noe liknende. Læringskurven har vært bratt. Båten er 90 fot i vannlinjen og like bred. Masten er 56 meter høy, storseilet 630 kvm, og gennakeren 830 kvm stor. Vi har lekt oss med 50 knops grensen, forteller den 30 år gamle seileren til sail-world.com.

Luftetur

Mens «Bor 90» blir testet i California er «Alinghi» nettopp blitt flyttet fra Sveits til Genova i Italia hvor videre testing vil foregå. Den eneste måten å flytte en 90 fots lang og like bred katamaran på var med helikopter.

Se film fra transporten her

Møtes i februar

De arabiske emirater er valgt som arena for duellen mellom disse to gigantene. Seilingen starter i februar og ville være den 33. finalen i America’s Cup. Med så mye uprøvd teknologi er det nok ikke den lureste seileren som vinner, men de lureste ingeniørene.

«BOR 90» sammen med America, båten som vant pokalen første gang.