Fornøyd med miljøvennlige båtpleieprodukter
Fornøyd med miljøvennlige båtpleieprodukter

Fornøyd med miljøvennlige båtpleieprodukter

«Ren Glede II» er en Jeanneau Sun Legende 41 fra slutten av 1988, som har vært prøvekanin for nye miljøvennlige båtpleieprodukter.

Publisert Sist oppdatert

Alle foto: Sven Janssen.

Sven Janssen, skipper på «Ren Glede II» har sendt oss denne rapporten:

 

Målet med prosjektet «Ren Glede II» er å videreføre  positive erfaringer med miljøvennlig vedlikehold på en «representativ gjennomsnitts seilbåt». Prosjektet er nå i startfasen med et «Trinn II».

Båten har en 40 hk Yanmar motor, som vi kjører på Ecofuels miljøvennlige syntetiske diesel som selges hos KNS på Dronningen i Oslo. Og det har fungert helt utmerket. Siden påske har det blitt ukentlige turer på fjorden.

Da ved bruk av dieselmotor som kan benytte syntetisk diesel, biodrivstoff og evt. hybridløsninger. Vi mener at den beste måten å gjøre dette på er ved en ”demonstrasjonsbåt”, som over tid beviser for alle båtbrukere, at miljøvennlige alternativer virker og nytter.

I forbindelse med vårpussen prøvde vi å få tak i Watski sin Greenline miljøvennlige båtpleie serie, uten å lykkes.  

Derimot kom vi i kontakt med Ecover, et belgisk firma som har spesilaisert seg på miljøvennlige vaskemidler, både til hus og båt. De har markedsført seg gjennom sin støtte til Mike Golding, som er ambassadør for The Green Blue, og skipper på Open 60 båten «Ecover».

«Ren Glede II» ble vasket både med et «vanlig» båtvaskemiddel, og produktene fra Ecover, for å ha et sammenlikningsgrunnlag. Så langt har vi ikke sette noe forskjell, og fortsetter derfor med god samvittighet med Ecovers produkter. Som de sier i reklamen; «Do the dishes – not the fishes». Og de har produkter som dekker alle behov, innvendig, utvendig og til oppvask. I skrivende stund har vi ikke fått kontakt med den norske importøren, men vil jobbe for at produktene kommer på markedet. Enkelhet er et viktig prinsipp, og hvem gidder å kjøpe diverse ”mystiske” kjemikalier på apoteket for å koke sin egen såpe i disse dager?

Men har du lyst har du lov. I såfall kan du sjekke nettstedet til The Green Blue www. thegreenblue.org.uk En organisasjon dannet i samarbeid mellom The British Marin Federation og Royal Yachting Association. Etter tildelingen av Blått Hav prisen i vinter har vi prøvd å oppmuntre de tilsvarende norske organisasjoner til å etablere en felles ”nettportal” med råd om miljøvennlige produkter etter samme mønster, så langt uten å lykkes.

På litt lengre sikt har vi planer om å kunne gjøre også ”Ren Glede II” til en fullverdig ”nullutslippsbåt. Vi er derfor i kontakt med leverandører av to "systemer" som har potensial til å utfylle hverandre; Ecospeed er en skipsmaling basert på vinylester iblandet glassflak som er totalt giftfri, (se: www.subind.net) Ecospeed varer i minst ti år, har isbryterstyrke, og gir en superglatt overflate som er helt vanntett.                                                                                               

Hvis båten ligger i ro vil skroget over tid bli begrodd har vi erfart, men i kombinasjon med for eksempel Blue & Green Marine sitt system med ultra høy frekvens lyd.

Sven Janssens tidlligere testprosjekter av miljøvennlige produkter kan lese i Seilas nr 4 2006  og Seilas 3 2007. Hvis du ikke har bladene kan artiklene lastes ned her og her.