Gjenoppbyggingen av Mohawk snart fullendt

Gjenoppbyggingen av Mohawk snart fullendt

Gjenoppbyggingen av sjøspeidernes «Mohawk» er blitt dyrere og har tatt lenger tid enn beregnet, skriver Demokraten idag

Publisert Sist oppdatert

Det er snart fem år siden sjøspeidernes staselige 15 meter ble pårent av en fiskebåt utenfor Vlissingen i Nederland og på få minutter gikk rett til bunns.

Mannskapet på 20 overlevde alle, men det var lenge usikkert om «Mohawk» noen gang ville bli reparert, og skyldsspørsmålet forble uklart lenge etter ulykken. Båten var heller ikke forsikret.

Nederlenderen ble etterhver idømt skylden og i 2005 ble «Mohawk» satt på land ved Fredrikstad Maritime Center på Isegran for reparasjon og helrestaurering. - Om det bare var hullet i skroget vi skulle lappe igjen ville skuta vært på vannet for lengst. Istedet har reparasjonen utviklet seg til å bli det desidert største restaureringsoppdraget vi noen gang har hatt og kanskje noen gang kommer til å få. Langt på vei er det en ny båt vi bygger, forklarer daglig leder Knut Sørensen til Gjengangeren mens han lar håndflata stryke over et flunkende nytt mahogny-dolbord. -Båten blir gått over fra kjølbunn til mastetopp. En 27 meter lang ny rigg er bygget, og en ny kjøl er montert. Om kort tid går vi i gang med å legge nye dekk.

12 meter lange oregon-plank er hentet inn fra Canada for formålet. Går alt som det skal er dekket ferdig lagt i oktober slik at båten kan sjøsettes våren neste år.

- Riksantikvaren er er sterkt inne i bildet i forbindelse med gjenoppbyggingen. De er naturlig nok svært opptatt av at sluttproduktet blir mest mulig autentisk, understreker Sørensen.

Mellom seks og syv millioner kroner har Oslo Sjøspeiderkorps budsjettert med til den omfattende renoveringen. Om den krevende økonomien, sier Mohawk-stiftelsens styreleder Erik Berg: -Dette blir dyrere enn antatt. Vi kommer nok opp i ti millioner før sluttstrek kan settes.

Sprekken skyldes i hovedsak økte materialkostnader, at jobben ble mer komplisert enn vi kunne forutse og at det antikvariske hensynet utløste større kostnader enn både vi og Martime Center kunne anta. Derfor jobber vi nå intenst med å finne mer penger.

Jeg håper i den forbindelse at Oslo kommune blar opp noen kroner når vi møter representanter derfra i dag, forteller Berg og legger til:

-Oppmerksomheten rundt forliset og gjenoppbyggingen har vært enorm. Ikke bare har folk lagt ned tusenvis av dugnadstimer.  Sjøspeiderne har også fått en Baltic 52 til fri disposisjon av Jens Ullteveit Moe. Så sjøspeiderne er fremdeles på vannet!