Søk i arkivet

Seilmaker gransker seilfiasko

Dee Caffari og Jonny Malbon hadde store problemer med sine North Sails i Vendee Globe seilasen. Nå sjekker seilmakeren hva som gikk galt

North Sails norske seilmaker Thomas Nilsson har disse kommentarene etter at Seilas tidligere har konfrontert ham med disse problemene:

Jeg ser det fortsatt er store skriverier om ødelagte seil i Vendee Globe, blant annet på Seilas´ hjemmesider. Som jeg fortalte deg gjelder dette ene og alene 3DL seil med et taffeta alternativ som heter TC. TC står for Taffeta Core og er en innvendig taffeta film og en  forhåndsvis ny opion av mange TF alternativer som våre 3DL seil kan utrustes med.

TC produktet ble introdusert i begynnelsen av 2008 . Produktet ble fort en hit i Volvo og Vendee prosjekter siden dette ga robuste seil som var relativ lette i forhold til andre taffeta alternativer. En annen fordel med dette produktet er at siden TF-film ligger inne i seilet , trekker ikke den film vann som er et stort problem på utvendig taffeta film.

I forkant av  årets Vendee Globe leverte North i overkant av 50  3DL seil hvor mange var TC. Så vidt vi vet er Dee's Caffari og Jonny Malbon de to eneste som har opplevd store problemer. Hva dette skyldes jobbes det med, og jeg skal sende deg en oppdatering når dette er klart.

Når det gjelder det pågående VOR har North samlet levert flere 100 talls seil. Også der har man opplevd noen få problemer med TC. Ericsson er blant de største brukerne av TC seil under denne utgaven av VOR og selv med de problemene man har opplevd på noen få seil fortsetter de å ville ha TC-produktet og bestiller dette om og om igjen, fordi de mener de gir de det beste produktet for denne type seiling.

Når det gjelder vanlig 3DL med scrim film  eller vanlig taffeta film må man mange mange år tilbake for å oppleve det man kan kalle delaminering.

På bakgrunn av dette er det jo svært uheldig at det som skrives om ødelagte seil tar for seg 3DL som et generellt produkt når problemene som erfares er på et veldig fåtalls TC-seil. Når dette er sagt så fungerer 99% av 3DL TC-seilene utmerket, og dette tatt i betraktning den ekstremt store belastningen de blir utsatt for i denne type seiling. De fleste i Vendee Globe og VOR prosjekter bestiller nok denne type seil neste gang nye seil skal innkjøpes.

Som når man bygger båter til disse prosjektene så lager man hele tiden kompromisser mellom ytelse  og robusthet. Man kunne helt sikkert laget en VO70 som tålte alt i verden, men denne båten hadde ikke vunnet. Det samme gjelder så klart seil til denne type seiling.

En ting er i hvertfall sikkert og det er at North Sails' unik og patentert metode å fremstille våre 3DL seil på , hvor seilet termostøpes i et stykke over en 3-dimensjonal form, har medvirket til  at North Sails er verdens største og ledende sammenslutning av seilmakere og
at vårt 3DL produkt er dominerende på samtlige regattabaner verden over uansett klasse og vil være det i mange år fremover
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen