Sunbeam 34
Båten får to lugarer med dører.
Sunbeam 30.1 får en moderne rigg
Årets båt får en lillesøster

Årets båt får en lillesøster

Sunbeam 34 vant juryens hjerter i vinter. Her er Sunbeam 30.1 med mange av de samme ideene.

Publisert Sist oppdatert

Sunbeam 34 vant sin klasse fordi den er en gjennomtenkt kvalitets turseiler.

– Alt en trenger for å seile på havet i en 34 foter finnes her, inkludert en trygg cockpit, solid utførelse og et sjømannsmessig interiør.  Også finishen er meget bra. Og hva som er mer overraskende, båten seiler bra, var Carlos Serra, journalist i det  spanske Yate, kommentar av Sunbeam 34.

Les om Årets Båt 2008 her

31 fot

Sunbeam 30.1 er 9,5 meter noe som tilsvarer 31 fot. Båten vil koste 88 300 euro eks moms. Det vil si nesten 900 000,- norske kroner med moms. Båten vil derfor ikke konkurrere med Bavaria, Jeanneau, Beneteeau og Hanse, men heller med Dufour 325 og Hallberg Rassy 31. Båten vil appellere til kjøpere som ønsker en båt som er lett og håndtere og enkel å eie.

Les om Bavaria 31, Oceanis 31 og Sun Odyssey 30 her.

Trygg og stiv

Sunbeam 30.1 har 37 prosent av kjølvekten i bulben. Båten retter seg selv helt til en krengningsvinkel på 150 grader. Moderne turseilere går vanligvis rundt ved 120 til 130 graders krengning. I følge pressemeldingen fra Sunbeam skal roret holde taket i vannet, selv under ekstreme krengninger.

Rorkult

Sunbeam har storseilskjøte i cockpiten. Den har også rorkult, noe som passer båter i denne størrelsen best. Vantene går helt ut i skrogsiden, noe som begrenser fokkas størrelse. Båten har derfor et stort storseil og en mindre fokk. Et godt valg for turseiling.

    Skroget har en knekk i overgangen mellom undervannsskrog og sideskrog ved hekken, og minner derfor litt om en Volvo Ocean race båt i skrogformen. Hensikten med denne skrogformen er å øke skrogstabiliteten.

Full innredning

Innredningen byr på full komfort, men verftet har gjort noen valg for å få kabalen til å gå opp. Båten har ingen kartbord, den har i stedet et våtromsskap i forkant av toalettet.  Køya akter liger på tvers av lengde retningen, en løsning som er blitt populær på båter av denne størrelsen. Ut fra tegningen ser det ut som at lengden blir litt snau innerst i køya.

    Også i forpiggen blir den ene køya litt kortere.

    Verftet har prioritert byssa og salongen høyt.

Snart på vannet

Sunbeam 30.1 vil bli sjøsatt i desember og vil bli vist frem under Dusseldorf messen i januar.

Data

LOA 9,50 m

Vannlinje 8,50 m

Bredde 2,96 m

Vekt 4,30 tonn

Kjølprosent  37,0%

Dybde 1,70

Storseil 29,00

Fokk 28,30

Seilareal 50,30

Motor 21 hk

Vann 120 liter

Diesel  80,00 liter

Septikk 58 liter

Flere båt-og utstyrsnyheter finner du på www.batguiden.no - landets største båtmesse på internett!