Dekningskartet sier at dekningen skal være 30-40 nm fra land. Så bra er det ikke. Heller det halve.
ICE.NET på USB-pinnen er praktisk, men dekningen og nedlastningshastigheten kan ikke sammenlignes med routeren.
Signalene ble bedre når vi la routeren når cockpiten. Her rett før rundingen av Brofjorden utenfor Lysekil.

Med ICE.NET langs kysten

ICE er ikke perfekt, men fungerer bra nok til at vi anbefaler produktet, og er det beste produktet på markedet i sommer.

Publisert Sist oppdatert

Vi har seilt HH Skagen Race og Seilmakeren på Vestlandet med routeren til ICE om bord. Det ga oss muligheter for å sjekke dekningen langs svenske vestkysten, Skagen, Sørlandet og Vestlandet. Tilbudet til ICE gjør at man kan surfe uten ekstra kostnad i hele Norden. Fantastisk for oss som seiler langs svenske kysten og til Danmark.

    ICE.NET har to produkter. En USB pinne og en router. Routeren gir helt klart mye bedre dekning og båndbredde. Farten på datamengden er avhengig av hvor mange som bruker systemet, og hvor gode signalene er. På sitt beste har barna sittet i bilen mens vi kjører med USB-pinnen og sett YouTube-filmer.  Men det er mer enn et unntak enn av hva vi vanligvis opplever.

Ikke på havet

På vei mot Skagen brukte vi systemet fem ganger, og fikk bra nok signaler fire av fem gangene. I Åsgårdstrand måtte vi legge routeren i cockpiten for å få bedre signaler. Midt på natten, utenfor Koster fikk vi fantastisk god fart på nedlastningen. Nesten som å sitte på jobben. Ved Brofjorden fungerte systemet også, men ikke like raskt. ICE bruker frekvensene til vårt gamle mobilnett NMT. I teorien skal det gi bedre rekkevidde enn GSM og 3G. Men midt mellom Sverige og Danmark fikk vi ikke inn noen signaler. I Skagen var hverken dekningen eller farten noe å rope hurra for, men bra nok til at vi fikk lagt ut noen saker på seilas.no.

Blandet erfaring på Vestlandet

Vår erfaring fra Vestlandet er at man kan ikke regne med å få systemet til å komme på nett hver gang man prøver.  Det gjelder å prøve og prøve. Noen ganger hjalp det å ta en omstart av routerboksen. Systemet var klart mer stabilt når vi lå til brygga, enn ute på åpent farvann.

    Matthias Peter i ICE.NET sier der en «bug» i routeren som gjør at routeren ikke kommer opp i gjen etter at den har beveget seg ut av dekningsområdet. Han regner med at en bug-fix vil snart være tilgjenglig for nedlastning fra kundeservice-sidene deres.

På batteri og 12 volt

En av systemets styrke er at routerboksen går på 12 volt, men har også innebygget batteri. Derfor kunne vi legge boksen i cockpiten for å få bedre dekning, uten ledningskluss. Sannsynligvis vil dekningen bli enda bedre om man heiser boksen opp i masten, noe vi ikke var desperate nok til å prøve. Routeren gjør at du får et trådløst nettverk ombord. Systemet krever ingen installering eller mikk. Bare skru på bryteren og finne routeren på det trådløse nettverket på PCen og så er man på nett.

Beste løsning om bord

Vi har brukt Netcoms 3G løsning noen år. ICE er bedre, og har den beste løsningen i dag. Først når turbo 3G er skikkelig bygd ut og prisene på datatrafikk fra utlandet begynner å bli spiselig vil de nærme seg ICE. Men der kan ta lang tid. USB løsningen er meget håndterlig. Vi slet med å få den til å spille i vinter på vår mac, men ny driver har løst problemet. På PC virker den greit. Driveren ligger i USB-pinnen.