Forpigg
Bad
Akterkabin
Bysse
Salong
Moderne klassiker fra Sverige
Moderne klassiker fra Sverige

Moderne klassiker fra Sverige

Svenske Mabi Yachts er et lite verft som stiller ut Ron Holland-konstruksjonen M46 på den store ”boote”-messen i Düsseldorf.

Publisert Sist oppdatert

På vår vandring mellom Bavaria, Beneteau, Hanse og de andre store europeiske båtbyggerne som ligger på rekke og rad i ”bootes” enorme utstillingshaller, møter vi en entusiastisk svenske som vil ha Seilas om bord i drømmebåten.

–    Vil du ha en ordentlig båt som seiler godt? Spør Bo Österberg retorisk, og serverer løsningen før vi rekker å svare: – Da anbefaler jeg M46. Dette er en kompromissløs seilbåt med kvalitetsløsninger, sier Österberg.

M46 er bygget på tuftene av Omega 46, men skroget er hevet og modernisert. Ron Holland står for konstruksjonen. Mabi Yachts i Lysekil på vestkysten av Sverige bygger båten. Foreløpig er det bygget to båter, og begge er solgt i Sverige, men ifølge Österberg er interessen for båten stor på ”boote” i Düsseldorf.

Seilglede og sailhandling er stikkordene for denne båten, ifølge vår svenske venn. Masten er 21 meter høy og båten seiler utmerket for bare storseil, hevder han. Roret er i karbon og veier kun 20 kilo med stammen, får vi opplyst. Fokka er selvslående og båten er utstyrt med to elektriske vinsjer.

Skroget er vakuumstøpt og Mabi benytter vinylester i stedet for polyester, slik at skroget er ca 20 prosent lettere enn normalt for båter i denne størrelsen.

Under dekk finner vi et lyst og moderne interiør. Skoskuff i leideren (trappen) ned og stort våttøyskap på styrbord side av leideren forteller at båten er laget av folk som har vært på sjøen.

M46 har to akterkabiner med doble køyer, dinetteløsning på styrbord side i salongen og bad på babord side mellom salongen og en romslig forpigg.

– Du må komme og prøveseile båten. Det er en herlig rorfølelse, roper svensken etter oss i det vi rusler inn i skogen av båter på ”boote”.